UPIS: Neophodna programska i koncepcijska obnova Sajma knjiga

Udruženje profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) ocenilo je da su na nedavno završenom Sajmu knjiga u Beogradu karnevalski sadržaji potisnuli kulturne i zatražili programsku obnovu tog sajma.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

UPIS je zatražio "programsku i koncepcijsku obnovu Beogradskog sajma knjiga kao kulturne manifestacije od nacionalnog i međunarodnog značaja".

To udruženje je u saopštenju izrazilo "snažan protest zbog načina na koji je organizovan i osmišljen upravo završeni Beogradski sajam knjiga".

"Vašarsko-karnevalski sadržaji ove godine su gotovo u potpunosti istisnuli kulturne i programske sadržaje i međunarodnu atraktivnost Sajma knjiga", navodi se u saopštenju.

Navodi se i da je Sajam knjiga ove godine "prevashodno promovisao ličnosti iz sveta subkulture, zabavne i nižerazredne sadržaje, brendove koje nemaju nikakve veze sa literaturom i populistički ukus".

"Smatramo da je neophodna hitna promena organizacionog i koncepcijskog modela Sajma knjiga kako bi on ponovo bio važna i međunarodno prepoznatljiva tačka srpske kulture", navodi to udruženje.

Upozorava se i da se ne sme dozvoliti da Sajam knjiga bude doveden u pitanje "ni zbog nesposobnosti organizatora, ni zbog bilo kojih dnevnih i trenutnih interesa".

Poziva se u saopštenju ukupna kulturnu i društvenu javnost da spreči dalju eroziju Sajma knjiga i da pomogne da se obnovi kulturni i međunarodni značaj manifestacije.

Knjige/Stripovi

Objavljena nova knjiga Gordane Ilić Marković

Knjiga ”Roda Roda – Srpski dnevnik izveštača iz Prvog svetskog rata. Ratni presbiro Austrougarske monarhije”, Gordane Ilić Marković, u izdanju izdavačke kuće Prometej iz Novog Sada i RTS-a, predstavlja lektiru zanimljivu kako istoričaru, lingvisti ili književnom istoričaru tako i novinaru i svakom čitaocu koji je zainteresovan za temu propagande i uloge književnika u ratu.

Knjige/Stripovi subota 4.11. 20:55 Komentara: 0
strana 1 od 544 idi na stranu