Prošetajte s nama po Sajmu knjiga: Šta preporučuju izlagači

Ponedeljak, ovaj prvi posle otvaranja, delovao je idealno za posetu Sajmu knjiga. Radni dan, pre podne, nema gužve, može nesmetano da se šeta među štandovima, izdavači i prodavci još deluju sveže, pa su raspoloženiji za razgovor sa ljubiteljima pisane reči.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.10.2017.

20:00

Prošetajte s nama po Sajmu knjiga: Šta preporučuju izlagači
Foto: B92

Piše: Miloš Jovanović, B92

Ima ljudi na štandovima, ali se ne guraju. Obilaze, gledaju, prelistavaju, zapitkuju... Ima, doduše, nešto više školaraca, iako nije tzv. školski dan, a ni modnih blogerki nema na vidiku. Većina susreta sa piscima i potpisivanja knjiga zakazana je za popodnevne sate i za naredne dane, pa je jedini "selebriti" uočljiv u Hali 1 Beogradskog sajma, u prepodnevnim satima, Vojislav Šešelj.

Prošle godine sajamski fenomen zvani "Zorannah" u velikoj meri je odvukao medijsku pažnju sa nekih drugih sajamskih dešavanja, pa me je intresovalo da li nas i ove godine možda očekuje nešto takvo.

"Ta knjiga se i danas dobro prodaje", kaže Marija Milovanović iz Izdavačke kuće Vulkan, koja je prošle godine izdala knjigu modne blogerke Zorane Jovanović. Dodaje da u svetu mnoge poznate ličnosti, sportisti, blogeri pišu knjige koje postaju hitovi, a da taj trend nije mimoišao ni nas. Negativne komentare takvih izdanja smatra uobičajenim.

A pošto " Zorannah" već nema novu knjigu, sličnoj, mlađoj, publici preporučuje prvi roman mladog glumca Luke Raca "Portret slikan rečima", na čijem potpisivanju, kako kaže, "očekuje veliku gužvu".

Ističući da je Vulkan izdavač širokog spektra izdanja, pažnji publike preporučuje dela autora koji su gosti ovogodišnjeg sajma: "Manipulator", danskog pisca Jusija Adlera Olsena i autora triologije o porodici Mediči, italijanskog pisca Matea Strukula, koji posle knjige "U ime porodice", predstavlja drugi deo triologije "U ime vladara".

Pošto ću, do kraja, Sajam knjiga sigurno posetiti još koji put, opušteni ponedeljak koristim da se bolje upoznam sa ponudom izdavača na glavnom sajamskom podijumu, bez potrebe da odmah krenem u kupovinu.
Na štandu Samizdata B92, pored publicitike po kojoj je taj izdavač već dve decnije vrlo prepoznatljiv, nudi se najbolji izbor aktuelne beletristike.

Ana Matić kao hitove sajma izdvaja memoare Marine Abramović "Prolazim kroz zidove" i nobelovca Džona Maksvela Kucija i njegovu knjigu "Sramota", za koju je taj pisac dobio Bukerovu nagradu, i tako postao prvi dvostruki dobitnik tog priznanja.

Pisac Vilhelm Kues, koji će u petak biti gost na štandu Samizdata, autor je knjige "Dijanina lista", romansirane biografije Dijane Budisavljević, žene koja je tokom Drugog svetskog rata spasla više hiljada srpske dece iz logora u NDH.

"Veliko interesovanje se već sada vidi za 'Dijaninu listu'. To je knjiga koja budi emocije u ljudima", kaže Ana. Ona očekuje da će Kucijeva "Sramota" naići na najbolji prijem kod publike, kao i knjige švedskog književnog dueta poznatog pod pseudonimom Erik Aksl Sund.

Domaći adut je knjiga "Čuvarkuće - Udovice pisaca", autora Aleksandra Đuričića, koji je obradio nepoznate detalje iz života poznatih srpskih pisaca, kroz razgovore sa njihovim udovicama.
Foto: B92
Na štandu Geopoetike, čiji je vizuelni identitet osmislio poznati dizjaner Slavimir Stojanovic Futro, može se naći tridesetak novih naslova iz ovogodišnje produkcije. Jedna knjiga, međutim, vrlo je specifična.

"Roman Volta Vitmana 'Život i pustolovine Džeka Engla' pronađen je posle 165 godina. Pisan je 1852. i tada je objavljivan pod pseudonimom i u novinskim nastavcima. Taj materijal tada potpuno nestaje, da bi ga Zakari Terpin 2015. pronašao u Kongresnoj biblioteci. Taj roman je jedan od četiri naslova koji su stigli direktno na sajam", kaže PR Geopoetike Sonja Bajac. Ona očekuje da roman naiđe na dobar prijem, budući da je publika ovog izdavača, kako kaže, sklona otkrivanju novih naslova i autora.

Sonja izdvaja i "Faksimil" Alehandra Sambre, pisca koji je svojim prethodnim knjigama već stekao naklonost domaćih čitalaca, eksperimentalni roman napisan u formi testa za polaganje ispita.

Prepoznatljiva po knjigama Pola Ostera, Geopoetika je za sajam obnovila pet naslova ovog poznatog američkog pisca: "Njujorška triologija", "Zimski dnevnik", "Bruklinska revija ludosti", "Otkrivanje samoće" i "Nevidljivi".

Ponovo je odšampana i dugo očekivana knjiga "Destruktivne emocije" Danijela Golemana.
Foto: B92
Zemlje nemačkog govornog područja u fokusu su ovogodišnjeg sajma, pa je njegova gošća i nemačka nobelovka Herta Miler, čije knjige su prisutne na više štandova.

"Ako bismo izdvojili ono što je za ovaj sajam najvažnije to je svakako roman Herte Miler, ekskluzivne gošće Sajma, 'Životinja srca'. To je još jedna njena priča o Rumuniji osamdesetih godina prošlog veka, o sveprisutnom strahu, o ideji bekstva iz Čaušeskuove diktature, ali i o prijateljstvu, poverenju i izdaji. Roman je prepun očiglednih autobiografskih pojedinosti", kaže Tanja Vučković iz Izdavačke kuće Laguna.

Ona izdvaja i španskog pisca Idelfonsa Falkonesa, koji će u petak biti gost Laguninog štanda, i njegov novi roman "Naslednici zemlje".

Naša sagovornica preporučuje i biografiju "Ilon Mask: Tesla, SpaceX i potraga za fantastičnom budućnošću", novinara Ešlija Vensa, prvi insajderski pogled na život tog američkog preduzetnika i inovatora.

Ipak, jedna knjiga koja mesecima ne silazi sa top-lista knjižara tražena je i prvih dana sajma.

"Najtraženiji naslov na Laguninom štandu je 'Čovek po imenu Uve' Fredrika Bakmana, sjajna priča koja je ujedinila književne ukuse. Ima to nešto. Knjiga obara s nogu", kaže Tanja Vučković, dodajući da, od kako je objavljena u februaru, Uveova knjiga ne prestaje da bude tražena.
Foto: B92
Od domaćih pisaca tu su, dobitnik NIN-ove nagrade Goran Gocić sa romanom "Poslednja stanica Britanija", pričom kroz koju dva naratora daju svoje drugačije poglede na iste stvari.

"Pored te knjige, najviše se traže domaći pisci. Dejan Stojiljković sa "Olujnim bedemom", nastavkom romana 'Duge noći, crne zastave' i nova knjige Marka Vidojkovića 'E baš vam hvala', za koju i sam Vidojković kaže da je knjiga koja može da dostigne taj nivo i tu slavu koju su imale 'Kandže'".
Foto: B92
Ponuda stripova u Hali 1, na moje oduševljenje, više je nego zanimljiva. Darkwood će do kraja sajma na svom štandu predstaviti čak 20 novih izdanja.

"Najznačajnija su poslednja tri stripa iz kolekcije 'Gaston', poznati strip Andrea Frankena. Tri knjige je izdao Beli put, a četvrtu, petu i šestu radimo zajedno u koprodukciji. Time će jadan od najvećih klasika francuskog stripa biti zaokružen na srpskom jeziku", kaže urednik izdavačke kuće Darkwood Milan Jovanović.

U ponudi je i nekoliko novih herojskih stripova: DC-jeva Liga pravde, "Supermen među zvezdama", jedna od, prema Milanovim rečima, najboljih priča o Supermenu, nekoliko japanskih mangi, koje su posebno zanimljive mlađoj publici, koje se upravo zahvaljujući mangama poslednjih godina zainteresovala za strip. Mange i suprerherojski stripovi se na ovom štandu i najbolje prodaju.

"Izašla je i deseta knjiga Poručnika Bluberija, kojom je taj veličanstveni vestern serijal završen", kaže Milan.

Darkwood je ove godine, na moje veliko zadovoljstvo, započeo objavljivanje legendarnog Korta Maltezea na srpskom jeziku, čije prve dve epizode "Balada o slanom moru" i "U znaku jarca" zauzimaju značajno mesto na štandu.

Knjige u tvrdom povezu štampane su ćirilicom i u boji. Kolor je rad Patricije Ceroti, treće supruge Kortovog stvoritelja Huga Prata, koja je bojenje, originalno crno-belih, strip tabli radila uz instrukcije supruga. Planirano je izdavanje četri knjige godišnje. Ove godine će biti objavljenje još dve epizode, a u naredne dve godine ostalih osam.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: