"Književni plamen" za Orhana Pamuka

Turski nobelovac Orhan Pamuk dobitnik je nagrade "Književni plamen" za 2017. godinu, odlučio je žiri kojim je predsedavao Mario Vargas Ljosa.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 10.10.2017.

10:58

Foto: Gettyimages

Žiri za dodelu internacionalne nagrade "Književni plamen Marija Vargasa Ljose", u kome su pored peruanskog nobelovca i profesori Sonja Tomović Šundić, Siniša Jelušić i Aleksandar Jerkov i direktor izdavačke kuće "Nova knjiga" Predrag Uljarević razmatrao je veliki broj predloga među kojima su imena najvažnijih savremenih svetskih pisaca.

Kandidate su predlagali članovi žirija i čitaoci "Nove knjige", a na današnjoj sednici jednoglasno je odlučeno da posle Ljose (2015) i Klaudija Magrisa (2016), priznanje "Književni plamen" ponese Pamuk.

Pamuk je nagrađen za "svoj bogat književni opus i slobodarsko književno delovanje oličeno u borbi da se književne vrednosti, koje su osnova humanitičkog pogleda na svet, visoko postave u savremenim društvima, te time postanu sredstvo za odbranu pred nepravdama i teretima istorijskih nasleđa".

Žiri je pri tome tražio dela i autore koji nas spajaju, kao što Pamuk u vidokrug Evrope donosi još jedan književni kontinent, a povezuje čak tri - Aziju, Evropu i Ameriku.

"U državi koja spaja Aziju i Evropu je rođen i stekao književnu slavu, a u Americi čuveni nobelovac danas živi i radi. Njegovo delo nam predstavlja svet koji donekle znamo i u kojem vidimo tragove istorije koja nam je poznata, a mnogo toga što je od naših istorija skriveno presudno je za ovo veliko književno oblikovanje", navedeno je u obrazloženju. "Pamukova imaginacija između prošlosti i savremenosti gradi moćne književne spone", ocenio je žiri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: