Neočekivani nobelovac: Išiguro van liste favorita kod kladioničara

Prema prognozama kladioničara, dobitnik Nobelove nagrade za književnost Kazuo Išiguro nije se nalazio ni na spisku širih favorita.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Kenijac Ngugi va Tiong'o (79) i Japanac Haruki Murakami (68) bili su vodeći kandidati sve do nekoliko sati pred dodelu, kada ih je pretekla do tada trećeplasirana Kanađanka Margaret Atvud (77).

Interesantno je da je japanski pisac godinama unazad glavni favorit za Nobelovu nagardu. Vredno priznanje mu je izmaklo i ove godine.

Novčani dodatak uz Nobelovu nagradu iznosi devet miliona švedskih kruna (oko 940.000 evra).

PROČITAJTE JOŠ: Kazuo Išiguro dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Nobelova nagrada prvi put je dodeljena 1901. godine.

Ukupno 109 pisaca dobilo je do danas Nobelovu nagradu za književnost, među kojima je 14 žena, 36 pesnika i 28 autora koji su pisali na engleskom.

Najmlađi laureat, Radjard Kipling, imao je 41, a nastariji, Doris Lesing, 88 godina. Nagrađeni pisci u proseku imaju 65 godina.

Švedska akademija nikada ne odaje ko je sve razmatran za nagradu, a spisak užih kandidata otkriva se tek 50 godina kasnije.

Prati B92 na Viberu

Knjige/Stripovi

Otvoren 62. Međunarodni sajam knjiga

Austrijski pisac i publicista Karl Markus Gaus i akademik Miro Vuksanović otvorili su večeras 62. Međunarodni beogradski sajam knjiga, poručivši da je to "savršena opšta smotra odbrane jezika", koji "u svakodnevnici i umetnosti za cilj ima da se ljudi sporazumevaju i u rečima onog drugog otkriju sebe same".

Knjige/Stripovi nedelja 22.10. 18:45 Komentara: 3

Nova knjiga Samizdata B92: "Čuvarkuće - Udovice pisaca"

Autor knjige Aleksandar Đuričić, dugogodišnji je novinar, urednik i publicista. U knjizi "Čuvarkuće - Udovice pisaca", Đuričić je obradio nepoznate delove biografija, zanimljive, dramatične, dirljive, poetične i javnosti malo poznate detalje iz života poznatih pisaca, i to kroz razgovore s njihovim udovicama.

Knjige/Stripovi nedelja 22.10. 12:26 Komentara: 0

"Pokondirena Dinja" u izdanju Samizdata B92

Dinja je samonikli internetski fenomen... Njen izvorni autorsko-izvođački nerv nije publicistički nego umetnički: koliko god bila zajedljiva i kritična, ona je zapravo i empatična, introspektivna, neretko upravo lirska. Iza ljudskih fasada razotkriva sve i svašta, ali nad „lošim“ otkrićima ne trijumfuje...

Knjige/Stripovi subota 21.10. 12:45 Komentara: 2
strana 1 od 542 idi na stranu