Kultura / Knjige/Stripovi 36

Kazuo Išiguro dobitnik Nobela za književnost

Britanski pisac Kazuo Išiguro dobitnik je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost.

Izvor: B92
Tanjug / AP Photo/Fernando Vergara

Išiguro, poreklom iz Japana, dosad je objavio osam romana, a najpoznatiji je po delima "Ne daj mi nikada da odem" (Never Let Me Go) i "Ostaci dana" (The Remains of the Day), po kom je snimljen istoimeni film 1993. godine u kom glumi Entoni Hopkins.

Za knjigu "Ostaci dana" dobio je Bukerovu nagradu. Poslednji roman "Zakopani džin" (The Buried Giant) izdao je 2015. godine.

Šezdesetdvogodišnji Kazuo Išiguro je britanski pisac i scenarista. Rođen je u Nagasakiju, a sa porodicom se šezdesetih godina prošlog veka preselio u Veliku Britaniju. Diplomirao je na Univerzitetu u Kentu, a master studije iz oblasti kreativnog pisanja završio je na Univerzitetu Ist Anglija. Četiri od ukupno sedam romana objavljena su i u našoj zemlji - “Slikar prolaznog sveta“, “Zakopani džin“, “Ne daj mi da odem“ i "Ostaci dana".

Komentari 36
Čitajte
Pošalji komentar

Knjige/Stripovi

Vuksanović: Zaboravili i Vuka i Njegoša

Ove godine navršilo se 170 godina od pobede Vukovih reformatorskih ideja kada su na narodnom jeziku objavljeni - njegov prevod Novog zaveta, "Pesme" Branka Radičevića, Njegošev "Gorski vijenac" i Daničićeva studija "Rat za srpski jezik, i pravopis", ali na taj prelomni datum za našu književnost i kulturu kao da su zaboravile sve institucije u Srbiji.

Knjige/Stripovi nedelja 15.10. 11:00 Komentara: 2