"Živeo Kavandoli!": Strip izložba u čast tvorca "La Linee"

Velikom strip izložbom "Živeo Kavandoli!" u čast italijanskog animatora Osvalda Kavandolija, tvorca poznate "La Linee", danas će u starom bioskopu "Vojvodina" u Pančevu početi 3. Festival savremene umetnosti (Nova festival), koji se održava i u Beogradu i Kovinu, najavio je organizator udruženje "KomunikArt".

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 03.10.2017.

09:30

Na izložbi učestvuje stotinu strip autora iz celog sveta, među kojima i desetak autora iz Srbije. Gosti na otvaranju biće Serđo Kavandoli, Osvaldov sin, Piero Tonin, nastavljač Kavandolijevog rada i najpoznati animator u Italiji danas, kao i Fusako Jusaki, poznata japanska strip crtačica i animatorka.

Njima će se pridružiti i domaći strip autori koji su stvarali u čast ovog velikog umetnika, i to Aleksandar Zograf (ujedno i selektor domaćeg programa), Wostok, Dragana Kuprešanin, Boris Stanić, Ana Petrović, Darko Dacović, Milan Simić, Marko Malk i Nikola Vitković.

U okviru pratećih programa izložbe, biće organizovano i nekoliko važnih i značajnih predavanja. Serđo Kavandoli će 4. oktobra pričati o svom ocu, njegovom radu i životu, kao i o njegovoj bogatoj kulturnoj zaostavštini, o kojoj on sada brine. U tome će mu pomoći Piero Tonin, strip crtač i animator mlađe generacije italijanskih strip autora, kog kritika smatra jednim od najpoznatijih nastavljača Kavandolijevog rada.

U utorak, 10, oktobra, dr Adam Crnobrnja iz Narodnog muzeja Beograda održaće predavanje "Skrivene priče svedenih formi". Posebnu celinu čini besplatan program u Beogradu, 12. oktobra od 10 sati, u prostorijama "Wireless Media", koji je osmislio Lazar Džamić pod nazivom "La Linea i marketing: Kako oživeti neživo".

U okviru serijala predavanja zainteresovani će moći da čuju izlaganja marketinških stručnjaka Borislava Miljanovića, Slavimira Stojanovića Futra, Slavoljuba Stankovića, glumca Mićka Ljubičića i Nordeus Tima.

Izložba se organizuje u okviru strip segmenta "Nova festivala", u partnerstvu sa Fondacijom muzeja industrije i rada (MUSIL) iz grada Breše i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, uz podršku Erste Banke i kompanije "Merkator". Osvaldo Kavandoli (1920 - 2007) rodio se u Madernu, u provinciji grada Breša, ali se još kao dete preselio u Milano. Godine 1938. počeo je da radi u fabrici Alfa Romeo kao tehnički crtač, ali je njegova strast prema slobodnom crtežu bila jasna - na pauzama je crtao karikature svojih kolega.

Narednih godina se približio animaciji radeći kao fazer (popunjava delove pokreta međufazama između početnog i završnog kadra) na jednom od prvih dugometražnih crtanih filmova napravljenih u Italiji, "Braća Dinamit" (Fratelli Dinamite), u proizvodnji "Pagot Filma" (1949). Početkom pedesetih godina osnovao je "Pupilandiju", malu kompaniju za proizvodnju lutka-filma u stop motion tehnici. Nastavio je da radi sa uglednim umetnicima i 1957. godine počeo dugogodišnju saradnju sa "Carosellom", koja je trajala do 1977. Kao već zreo umetnik, 1969. godine stvario je svog najpoznatijeg junaka, Mr Marka, nedugo zatim prozvanog La Linea.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: