Ko su autori najčešće kradenih knjiga u SAD?

Pablišer vikli, esnafski list za izdavače i knjigu uopšte u Americi, došao je na ideju da istraži koji se pisci nalaze na listi autora najčešće kradenih knjiga u knjižarama SAD i dobio zanimljive odgovore da su to vrhunski autori, a prvo mesto među njima drži Čarls Bukovski.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 09.08.2017.

15:50

Ko su autori najčešće kradenih knjiga u SAD?
Foto: Thinkstock

Ideju su dobili kada je jedan poznati istoričar ukrao neke dokumente koje je potpisao jedan od najpopularnijih američkih predsednika Abraham Linkoln.

Svako bi očekivao da se najviše kradu neki aktuelni hitovi, ali se pokazalo da lopovi u knjižarama imaju veoma istančan ukus i knjige Bukovskog su konstantno najviše kradene iako je već podosta vremena prošlo od njegove smrti.

Bukovski, pesnik, pripovedač i romanopisac, karakterističnog eksplicitnog, sirovog, ponekad čak i vulgarnog književnog izraza kojim opisuje junake sa margina američkog društva, ima tu čast da se njegova dela drže na posebnim pozicijama u knjižarama. Tako se u knjižarama jednog od najpopularnijih knjižarskih lanaca u SAD "Barns i Nobl", dela Bukovskog drže na polici iza kase.

Na drugom mestu nalaze se naslovi takođe davno preminulog Vilijama Barouza, koji se smatra jednim od najekscentričnijih bitnika. Neobičnom harizmom i mračnim pogledom na svet i život inspirisao je brojne umetnike. Njega su obožavali Bob Dilan, Peti Smit i Kurt Kobejn. Kobejn je čak želeo da se čuveni pisac pojavi u ulozi osobe razapete na krstu u Nirvaninom spotu za pesmu "Heart Shaped Box”.

Barouz je postao pisac zahvaljujući druženju sa Džekom Keruakom, koji se nalazi sledeći na listi najkradenijih knjiga, odnosno na trećem mestu.

Četvrtu poziciju zauzima Pol Oster, pisac "Njujorške trilogije", a na petom je Britanac Martin Ejmis, autor romana "Rejčelini zapisi", "Londonska polja".

Na listi najčešće kradenih knjiga u SAD je i Don de Lilo, poznat po naslovima "Podzemlje", "Bodi Artist", potom pisac kultne “Paranoje u Las Vegasu” - Hanter Tomson, a na desetoj poziciji našao se dobitnik Pulicerove nagrade, Amerikanac grčkog porekla Džefri Eugenides.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: