Izašla knjiga "Fidel Kastro - Moj život: Biografija u dva glasa"

Knjiga "Fidel Kastro - Moj život: Biografija u dva glasa", koju potpisuje Ignasio Ramone, glavni urednik uglednog mesečnog časopisa Mond Diplomatik, izašla je u izdanju izdavačke kuće Evro Book. Reč je o uzbudljivoj biografiji Fidela Kastra, jednog od poslednjih velikih državnika i istinskih revolucionara, napisana na osnovu više od sto sati intervjua koje je autor obavio pred sam kraj Kastrovog života.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.06.2017.

12:27

Izašla knjiga

U najdetaljnijem i najcelovitijem intervjuu koji je dao pred kraj života, Kastro je govorio o svom poreklu i školovanju, o početnim neuspesima Revolucije, prijateljstvu sa Če Gevarom i konačnoj pobedi nad diktatorom Batistom, o kubanskom viđenju događaja u Zalivu svinja, o svojim odnosima sa desetoricom američkih predsednika, od Ajzenhauera do Džordža Buša.

"Pre izvesnog vremena, kad smo razgovarali, upitao sam Vas kako mislite da izbegnete proširenje efekata liberalne globalizacije na Kubu, a Vi ste mi odgovorili: 'Strpljivo ćemo čekati da globalizacija propadne!'"

Na osnovu više od sto sati razgovora, autor je zabeležio uzbudljivu biografiju Fidela Kastra, čoveka koji je više od pedeset godina vodio svoju zemlju i narod u nemogućim uslovima surovih sankcija.

"Kastro je jedan od najmudrijih ljudi koje sam sreo; on je preživeli (Don) Kihot. Divim se njegovoj Revoluciji, njegovoj veri u samog sebe i njegovom poštenju." Oliver Stoun.

"Uvek krene gotovo nečujno, nesigurnom stazom, ali iskoristi svaku iskru, svaku varnicu da osvoji teren, malo-pomalo, dok na kraju ne zagrmi - i potpuno ovlada publikom." Gabrijel Garsija Markes.

O autoru

Ignasio Ramone je rođen u Redondeli (u španskoj pokrajini Galiciji) 1943. godine, a odrastao je u Tangeru (Maroko). Živi u Parizu, gde radi kao glavni urednik uglednog mesečnog časopisa Mond Diplomatik. Stručnjak za međunarodnu strategiju i geopolitiku i profesor teorije komunikacije na Univerzitetu Deni Didro u Parizu, Ramone je doktorirao seminologiju i istoriju kulture u Školi za visoke studije društvenih nauka, gde je bio učenik Rolana Barta.

Osnivač ATTAC-a (Udruženja za taksaciju finansijskih spekulativnih transakcija i građansku akciju) i jedan od promotera Svetskog društvenog foruma. Autor je više knjiga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: