Ivanji: Istorijski roman je uživanje u istraživanju

Nedavno je predstavljena romansirana biografija rimskog cara Julijana, u izdanju Lagune, autora Ivana Ivanjija, kao treći deo trilogije o rimskom carevima sa Balkana. Autor knjige je bio gost Kažiprsta B92.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 02.05.2017.

16:42

Ivanji: Istorijski roman je uživanje u istraživanju

Ivanji je napisao trilogiju o rimskim imperatorima Dioklecijanu, Konstantinu i Julijanu. Intresovanje za rimske vladare probudilo mu se slučajno.

Svojevremeno mu je bilo naručeno da napiše tekst o Dioklecijanu. Istražujući obimnu građu, zaključio je da će umesto teksta napisati roman, što je kasnije i uradio.

Na pitanje koliko je pisanje istorijskog romana drugačije u odnosu na ostale žanrove, Ivanji kaže:

"Istorijski roman ima likove, ali se ne zna šta se stvarno zbilo, pa je to prilika za pisca da istražuje i da u tome uživa."

Uživajući u tom istraživanju, Ivanji je Julijana zavoleo više od ostalih imperatora:

"Julijan je bed boj, otpadnik… Nije bio vojnik, nije hteo da vlada. Hteo je da bude filozof, a onda su ga naterali da bude ratnik. To je i lepo i tužno. Kako je imao sve više uspeha, uhvatilo ga je ludilo moći."

Julijan je voleo knjige. Mogu li filozofi da budu dobre vojskovođe?

"On je bio vojskovođa, ali je neprekidno i pisao. Hrišćanski vlastodršci su uspeli to da unište. Imao je savermenika koji su u to vreme takođe pisali, pa čovek može sebi da stvori lik. Smrt ga je pratila od početka. Prisustvovao je ubistvu svog oca i to mu upotpunjuje lik."

On je ličnost koju poštuju i vole, ali ga se i boje, što svakako ima sličnosti sa kontekstom današnjeg vremena, zaključio je Ivanji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: