Jagodinci, da li su vaši stari bili članovi biblioteke

Narodna biblioteka "Radislav Nikčević" u Jagodini, pozvala je Jagodince da u Glavnoj knjizi redovnih i pomažućih članova biblioteke provere da li su im bake i deke pre 80 godina bili članovi Narodne knjižnice u ovom gradu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Nedelja, 23.04.2017.

11:32

Jagodinci, da li su vaši stari bili članovi biblioteke
Foto: Thinkstock

Narodna biblioteka u Jagodini je izrasla iz Čitališta osnovanog 1851. godine, a prva Javna biblioteka je osnovana 1909. godine ukazom kralja Petra prvog Karađorđevića.

U jednoj staroj svesci formata A 4, na Zavičajnom odeljenju biblioteke i Glavnoj knjizi redovnih i pomažućih članova za 1938. 1939. i 1940. godinu, nalaze se 292 člana, većinom učenici i studenti, ali i profesori, inženjeri, novinari, sudije...

"Po strukturi članstva situacija je slična današnjoj, preovlađaju učenici i studenti, ali na spisku članova su i neka zanimljiva imena", izjavio je danas Tanjugu, bibliotekar na Odeljenju za podsticaj čitanja Milun Vasić.

U ovoj knjizi je, na primer, upisan i Radislav Nikčević, tadašnji advokatski pripravnik po kome je biblioteka posle Drugog svetskog rata dobila ime. "Prvi u knjizi članova je učenik šestog razreda Gimnazije Živorad Malović, na 66. mestu Josif Bekerus, tadašnji direktor "Pivare", a odmah ispod njega i Desimir N. Petrović, tadašnji gradonačelnik Jagodine", rekao je Vasić.

Vasić je dodao da članstvo ni tada nije bila "elitistička stvar, na spisku pronalazimo i Radosava Brankovića, klaničkog radnika, Mirčeta Jevremovića, mašinbravara iz sela Majura, Milicu Đurić Stanković, opštinsku babicu, Stanoja Savića, zemljoradnika...

U knjizi članova su i policijski pisari, službenici železnice, trgovci... jedno od imena je i Spiridon Jovanović, student prava "a koliko je nama poznato jedini živi Jagodinac sa ovog spiska je Mileta Marković iz tada i sada Levačke ulice 17", dodao je Vasić.

Mileta Marković je doktor pravnih i ekonomskih nauka, rođen 1921. godine, u trgovačkoj porodici u Jagodini, sada u poznim godinama najveći deo vremena provodi u Zagrebu.

Narodna biblioteka u Jagodini sada ima, više od 100.000 knjiga i oko 4.000 članova, među kojima je 70 odsto mladih i dnevno na korišćenje posudi oko 300 knjiga.. Besplatno članstvo imaju deca predškolskog uzrasta, učenici prvog razreda osnovne škole i učenici lošijeg materijalnog stanja i odbornici Skupštine grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: