Zvuči poznato? Roman o ratnom zločincu "iscelitelju"

Šta se dešava kada najtraženiji ratni zločinac sa Balkana pod maskom iscelitelja stigne u malo irsko selo, svojom harizmom opčini meštane i uvuče ih u igru manipulacije? Građanima bivših jugoslovenskih republika je ovo vrlo poznata priča, a irskoj spisateljici Edni O'Brajen podloga za roman "Crvene stoličice".

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 22.03.2017.

15:11

Zvuči poznato? Roman o ratnom zločincu
Foto: Promo / Guardian News and Media Ltd.

Kako saopštava izdavač Buka, Crvene stoličice su priča o ljubavi i strašnoj neophodnosti da se bude odgovoran u našem razorenom, oštećenom svetu.

"Briljantna i uznemirujuća storija o neodoljivosti zla koja nas vodi u samo srce tame i opominje na to da nas mračne sile vrebaju na najneočekivanijim mestima", navodi se.

Deset godina posle svog prethodnog romana, Edna O’Brajen nas podseća na to zbog čega je smatraju velikom irskom spisateljicom svoje i svake generacije.

Kad se traženi ratni zločinac s Balkana, pod maskom iscelitelja koji se bavi alternativnom medicinom, nastani u malom selu na zapadnoj obali Irske, zajednica je opčinjena njime. Jedna žena, Fidelma Makbrajd, potpada pod njegovu čaroliju, i u ovom neverovatnom romanu Edna O’Brajen nam donosi posledice te fatalne privlačnosti.

"Roman Crvene stoličice je priča o ljubavi, smicalicama zla i strašnoj neophodnosti da se bude odgovoran u našem razorenom, oštećenom svetu. Kao pripovest koja putuje duboko u tamu, napisana izrazito lirski i osećajno, Crvene stoličice odvažuju se da ukažu na to da postoji put povratka iskupljenju i nadi čak i kada se počini veliko zlo. Bezmalo šest decenija posle svoje prve knjige, Edna O’Brajen je napisala ono što se može nazvati remek-delom u formi romana", navodi izdavač.

KRITIKA O ROMANU

„Jedan od najprirodnijih i najliričnijih glasova koji nam dolaze iz Irske. Njen književni DNK istovremeno je magičan i forenzičan. Niko ne može da prikaže scenu ili lik tako savršeno sažeto.“- Robert Makram, Gardijan

„Izvanredan roman... Poseban i uznemirujući.“ - Njujorker

„Hrabro zamišljeno i potresno... Ovde, uz već proslavljen lirski dar O’Brajanove i njenu preciznost u izrazu, imamo novu, uznemirujuću pripovedačku viziju koja priziva Kafku pre nego Džojsa... Delo za razmišljanje i pokajanje.“ - Njujork tajms buk rivju

„Kakav izvanredan trijumf... Ovo je pripovedanje najvišeg reda, koje odiše empatijom i autoritetom za kakvim žudimo u dobrom pisanju. Edna O’Brajen je među najvećim irskim piscima, ovog i svakog drugog vremena." - Sandej independent

Crvene stoličice su remek-delo koje nas podseća zašto uopšte čitamo knjige.“ - Gardijan

O SPISATELJICI

Irska spisateljica Edna O'Brajen svetsku slavu stekla je po raskošnoj prozi melanholične atmosfere, baveći se unutrašnjim životom žena, njihovim problemima u odnosima sa muškarcima, sukobom sa uskogrudom katoličkom sredinom, siromaštvom, alkoholizmom i osećajem beznadežnosti.

Njen prvi roman Provincijalke (1960) bio je spaljen u Irskoj, a Edna O'Brajen je bila javno prokazana od sopstvene majke. Smatraju je Solženjicinom irskog života – jedina je od retkih spisateljica koja je nastavila da piše kada su svi ostali zaćutali o tome šta znači biti Irkinja.

Edna O’Brajen je napisala više od dvadeset proznih dela. Dobila je mnoge nagrade, među kojima i Nagradu za životno delo Irskog PEN-a, Zlatnu medalju za američku nacionalnu umetnost i Nagradu „Frenk O’Konor“.

Slovi za jedan od najznačajnijih književnih glasova koji dolaze iz Irske, rame uz rame sa Banvilom, Džojsom i Beketom.

Rođena je i odrasla na zapadu Irske, odakle je prešla u London, gde i danas živi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: