Velikić se oglasio o Nagradi NBS: Ovo je neumesno

Pisac Dragan Velikić čiji je roman "Islednik" najčitaniji u mreži javnih biblioteka Srbije u 2016. godini, oglasio se kratkim saopštenjem povodom ukidanja Nagrade Narodne biblioteke Srbije.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.02.2017.

15:15

Velikić se oglasio o Nagradi NBS: Ovo je neumesno
Foto: Laguna / Miroslav Petroviæ

"U čitavoj priči oko Nagrade Narodne biblioteke Srbije jedino me uznemirava način na koji je cela stvar izvedena; već je primećeno do koje mere je neumesno zvanično ukinuti nagradu nekoliko dana pre uručenja, a simptomatičan je i izostanak bilo kakvog suvislog objašnjenja", kaže Velikić.

"Ne kažem da je tako nešto neuobičajeno za ovo naše društvo, ali uznemirava kada se model najnižeg partijsko-birokratskog delovanja prenosi u milje Narodne biblioteke, književnosti i kulture. To se tako ne radi. Obaveštavam svoje čitaoce da neću biti prisutan u NBS u utorak, 28. februara".

Knjige Dragana Velikića prevedene su na petnaest svetskih jezika. Zastupljen je u domaćim i inostranim antologijama. Dobitnik je brojnih nagrada za svoje književno stvaralaštvo.

Upravni odbor Narodne biblioteke ranije se kratkim saopštenjem ogradio od ovog događaja:

"Nagradu za najčitaniju knjigu godine, otkad je ustanovljena, statistički je utvrđivala Zajednica matičnih biblioteka Srbije. Narodna biblioteka Srbije je samo formalno uručivala tu nagradu. U više navrata menjani su kriterijumi i propozicije za njeno dodeljivanje. Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije doneo je 7. decembra 2016. odluku da Zajednica matičnih biblioteka Srbije, koja se i inače bavi tom nagradom, nadalje odlučuje u potpunosti o njenoj sudbini. Narodna biblioteka Srbije će kao i svake godine nastaviti da sprovodi anketu među javnim bibliotekama Srbije i da objavljuje spisak deset najčitanijih knjiga. Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije se ovim povodom više neće oglašavati", piše u zvaničnom saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: