Velikić uskraćen za nagradu. UO NBS: Nismo odgovorni

Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije bez obrazloženja je ugasio prestižnu nagradu za najčitanije delo. Ove godine to priznanje trebalo je da pripadne Draganu Velikiću za roman "Islednik".

Kultura

Izvor: B92

Petak, 24.02.2017.

15:52

Velikić uskraćen za nagradu. UO NBS: Nismo odgovorni
Foto: YouTube Screenshot

Iz NBS u utorak je medijima poslata lista najčitanijih knjiga u mreži javnih biblioteka u Srbiji u 2016. na kojoj je ubedljivo na prvom mestu roman "Islednik" Dragana Velikića u izdanju "Lagune" uz saopštenje: "Godišnja rang-lista se tradicionalno izrađuje početkom svake godine na osnovu statističke ankete u javnim i opštinskim bibliotekama. Narodna biblioteka Srbije više od 40 godina vodi evidenciju najčešće pozajmljivanih knjiga domaćih autora u mreži biblioteka, dajući svoj doprinos dokumentovanju kulturne klime određenog perioda."

Tada nije bilo ni reči o ukidanju, ali je danas iz Biblioteke stiglo zvanično saopštenje:

"Nagradu za najčitaniju knjigu godine, otkad je ustanovljena, statistički je utvrđivala Zajednica matičnih biblioteka Srbije. Narodna biblioteka Srbije je samo formalno uručivala tu nagradu. U više navrata menjani su kriterijumi i propozicije za njeno dodeljivanje. Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije doneo je 7. decembra 2016. odluku da Zajednica matičnih biblioteka Srbije, koja se i inače bavi tom nagradom, nadalje odlučuje u potpunosti o njenoj sudbini. Narodna biblioteka Srbije će kao i svake godine nastaviti da sprovodi anketu među javnim bibliotekama Srbije i da objavljuje spisak deset najčitanijih knjiga. Upravni odbor Narodne biblioteke Srbije se ovim povodom više neće oglašavati", piše u zvaničnom saopštenju.

Članovi Upravnog odbora NBS su Mihajlo Pantić (predsednik), Vladislav Bajac, Ivana Dimić i Ljubomir Branković. Peti član, umesto Vladimira Kecmanovića, koji je podneo ostavku pre nepune dve godine, još nije izabran.

Velikić je za "Novosti" izjavio da je dva puta "zakinut" za nagradu za najčitaniju knjigu - prvi put 2008. godine za roman "Ruski prozor", a sada za "Islednika".

"Prvi put zbog sumanutog pravila tadašnjeg upravnika NBS Sretena Ugričića da Nagradu za najčitaniju knjigu određuje žiri, a ne glasovi čitalaca, a drugi put sam oštećen kada je to glupo pravilo ukinuto, međutim, ukinuta je i nagrada. Ideja da Nagradu NBS određuje žiri, a ne čitaoci bila je pokušaj da se diskvalifikuju pisci čije knjige ne pripadaju tzv. ozbiljnoj literaturi što je besmisleno, jer najčitanija knjiga je podatak i o čitalačkoj publici, i čemu onda falsifikovanje da smo umniji nego što jesmo? Ja sam dva puta ispao koletaralna šteta, uskraćena mi je Nagrada NBS za najčitaniju knjigu, međutim, time nije umanjena čitanost mojih knjiga."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: