Dimićeva: Imala sam luksuz da od pisanja ne jedem hleb

Dobitnica NIN-ove nagrade Ivana Dimić izjavila je za Prvu da je imala taj luksuz da se bavi pisanjem, a da od toga ne mora da jede hleb.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 18.01.2017.

15:03

Dimićeva: Imala sam luksuz da od pisanja ne jedem hleb
Foto: Tanjug

Kako kaže, u književnosti boravi već 30 godina, knjige joj izlaze na svakih nekoliko i nije loše da sa 60 godina dobijete tu nagradu.

“Srećna sam, ali nemam 20 godina da me to impresionira kao nekog mladog pisca. Imam veliku kilometražu iza sebe. Prozom sam se bavila od početka, onda je došla dramaturgija i taj zanat me je hranio hlebom. Imala sam taj luksuz da ono što pišem držim sa strane, sakriveno, da imam luksuz da se bavim pisanjem a da ne moram od toga da jedem hleb”, kaže Dimićeva za "150 minuta"

Dobitnica NIN-ove nagrade za roman “Arzamas” ističe da je završila svoj radni vek, završila sa pozorištem i sada može da se okrene i pogleda unazad.

“Studirala sam svetsku književnost i onda se okrenula na dramaturgiju, jer je to jedina zanatska škola o pisanju”, navodi ona.

Osim toga, Ivana Dimić kaže da darovitog sveta ima uvek i tu je citirala Getea – “jedan posto je dar, 99 posto je rad”.

“Dešava se da smo talentovani za nešto sa šest godina i da smo za isto talentovani i sa 66. Mora da se radi užasno mnogo.”

Dimićeva je tu navela slučaj kada je čuveni Orson Vels bio potpuno impresioniran darom jednog Pere Božovića i drugim našim glumcima kada je bio ovde.

Prema njenim rečima, pisac uvek piše svoje doživljaje, ali mora veliki put da pređe da bi to bilo ozbiljno i vredno u književnom smislu.

Autorka nagrađenog dela Ivana Dimić rekla je ranije da je "Arzamas" jednostavna priča o dementnoj majci koja umire i ćerki koja je čuva, navodeći da je nesvakidašnja i zanimljiva forma romana koji predstavlja priču o tom da je ljubav jača od smrti.

Istakla je da je reč "Arzamas", koji je grad u Rusiji u kojem su naučnici pravili atomsku bombu, uzela za moto, jer je priča o bolesti i smrti, priča o "arzamaskom užasu" u kojem se nalazi ćerka koja čuva bolesnu majku.

"Viktor Šklovski kaže u teorijskoj knjizi o Tolstoju - 'Energija zablude': Grof Tolstoj je otišao u Arzamas da kupi imanje i skoro kad se dogovorio s trgovcem ostao je tamo da prespava, a usred noći ga je probudio užas i smrt mu je na uvo šapnula - to se ti mene plašiš. Šklovski komentariše da su sreća i smrt 'arzamaski užas'", objasnila je ona.

Pročitajte još: "Imala sam vremena da sve skockam kako mi se dopada"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: