Na najvećem Sajmu knjiga na svetu 28 izlagača iz Srbije

U Frankfurtu sutra počinje Međunarodni sajam knjiga - najveća svetska smotra knjige, na kojoj će se među izdavačima iz više od 100 zemalja naći i tridesetak iz Srbije.

Kultura

Izvor: Beta

Utorak, 18.10.2016.

18:20

Na najvećem Sajmu knjiga na svetu 28 izlagača iz Srbije
Foto: Thinkstock/ ilustracija

Ovogodišnja smotra knjige nekomercijalnog, ali poslovnog, informativnog i promotivnog karaktera okupiće u Frankfurtu do 23. oktobra oko 7.200 izlagača iz celog sveta, a tokom pet dana očekuje se dolazak više od 250.000 posetilaca.

Prema rečima generalnog sekretara Udruženja izdavača i knjižara Srbije Ane Opačić, izdavači iz Srbije imaće i zajednički nastup na nacionalnom štandu na kome će biti izloženo oko 450 izdanja domaćih pisaca i izdavača.

"Učešće na jednoj tako velikoj manifestaciji srpskim izdavačima pruža mogućnost ne samo da predstave svoja izdanja već i da budu u direktnoj prilici da stupe u kontakt sa svetskim izdavačkim kućama i ugovore novu saradnju", rekla je Opačićeva agenciji Beta.

Predstavnik Privredne komore Srbije Srđan Markotić rekao je Beti da će deo nacionalnog štanda Srbije koji se organizuje u saradnji sa Ministarstvom kulture biti iskoriščen i za promociju 160 godina od rođenja Nikole Tesle, ali i beogradskog Sajma knjiga.

Markotić je dodao da samo tri izdavača iz Srbije imaju i svoj posebni štand na sajmu u Frankfurtu - čačanska Pčelica, Kreativni centar i Evrobuk.

Glavna urednica izdavačke kuće Pčelica Bojana Jovanović rekla je agenciji Beta da je Frankfurtski sajam knjiga prilika da izdavači, uspostavljajući kontinuitet svog prisustva među najznačajnijim i najvećim imenima te oblasti, dokažu da se mogu nositi sa problemima svetskog izdavaštva koji ne zaobilaze ni male ni velike.

"Pčelica će u Frankfurtu između ostalog predstaviti i ediciju od osam vaspitno-obrazovnih slikovnica među kojima su i Priča iz šume, knjiga ovenčana brojnim nagradama u regionu, ali i Male knjige o velikim ljudima koje čine ediciju od 16 priča o istorijskim ličnostima koje su promenile svet u kome živimo", dodala je Jovanović.eva

Na nacionalnom štandu pedstaviće se i domaći pisci Dragi Bugarčić, Vladan Matijević, Mićo Cvijetić i Ratomir Damjanović.

Sajam u Frankfurtu održava se neposredno pred beogradski 61. međunarodni sajam knjiga koji će kapije za posetioce otvoriti u nedelju 23. oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: