Čija je najpoznatija i najstarija knjižara u Beogradu?

Knjižara Geca Kon ponovo je u žiži pažnje javnosti. Posle priče o neuspeloj privatizaciji "Prosvete", u čijem sklopu je i ova knjižara, i štrajka zaposlenih, prostor u Knez MIhailovoj 12 predmet je restitucije.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 29.09.2016.

19:45

Čija je najpoznatija i najstarija knjižara u Beogradu?
Foto: Thinkstock / ilustracija

Zahtev za vraćanje knjižare podnele su Jevrejska opština Beograd i osoba koja tvrdi da je Konova naslednica.

Vlasnika će uskoro promeniti, ali bi knjižara koja je poslednjih sedam godina i zvanično kulturno dobro Srbije mogla da ostane na adresi u Knez Mihailovoj 12.

Najpoznatija i najstarija knjižara u Beogradu predmet je zakona o otklanjanju posledica oduzimanju imovine žrtvama Holokausta. Ako nema živih naslednika, nekretnine uključujući i ovu, biće vraćene jevrejskim opštinama.

Beogradska već ima 40 ovakvih slučajeva.

“Ukoliko ishod tog slučaja bude pozitivan, jevrejska oppština Beograd planira da nastavi saradnju sa prosvetom. Smatramo da je ovo ogromno kulturno nasleđe za srpski i za jevrjeski narod, samim tim nemamo nameru da bilo šta menjamo u ovom poslovnom prostoru”, rekao je Danijel Bogunović iz jevrejske opštine Beograd.
Foto: Foto: Wikimedia Commons
Velimir Starčević proveo je više od četiri decenije radeći u ovoj knjižari a napisao je i knjigu o jednom o najistaknutijih knjižara i izdavača. Opstanak knjižare Geca Kon smatra neophodnim.

“Generacije i generacije učenika i studenata se edukovalo na lektiri, savrmeneim stranim i domaćim piscima koje je objavljivao Geca Kon. Ako kažem da je objavio pet hiljada naslova između dva svetska rata onda možete da zamislite koliko je to bilo značajno za kulturu za ljude koji su se obrazovali”, rekao je Starčević.

Pola godine od usvajanja zakona, samo u Beogradu vraćeno je 14 lokala, a novi zahtevi stižu i iz Subotice, Novog Sada i Niša.

“ Suština ovog zakona je ta da se upravo kroz sudbinu jevrejske zajednice, odnosno imovine reguliše posebnim zakonom. Ovde se radi o imovini koja je zbog holokausta ostala bez naslednika a to je otprilike 90 odsto zajednice koja je živela u Srbiji”, objasnio je Strahinja Sekulić iz Agencije za restituciju.

Porodica Gece Kona stradala je 1941. godine. Nacisti su Kona deportovali u Austriju, gde je i ubijen, dok su članovi njegove porodice poslati u logor na Starom sajmištu a zatim streljani u Pančevu. Celokupna imovina porodice je zaplenjena, a Nemci su više od šest hiljada knjiga preneli u depo Nacionalne biblioteke u Beču.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: