Počinju Beogradski međunarodni susreti pisaca

Beogradski međunarodni susreti pisaca, 53. po redu, okupiće od danas pa sve do 23. septembra ugledna pera iz dvadesetak zemalja.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.09.2016.

11:23

Počinju Beogradski međunarodni susreti pisaca
Foto: Thinkstock

Manifestacija će biti u znaku u znaku tri jubileja: 400 godina od smrti Šekspira, 140 godina od rođenja Borisava Stankovića i vek od smrti Petra Kočića, o čemu će se razgovarati za okruglim stolovima.

U Beograd će boraviti pisci iz Azerbejdžana, Bugarske, Velike Britanije, Gruzije,Grčke, Italije, Jermenije, Makedonije, Nemačke, Poljske, Rumunije, Rusije, SAD, Slovačke, Slovenije, Francuske, Crne Gore, Ujedinjenih Arapskih Emirata (prvi put) kao i iz Republike Srpske.

Doprinos susretima daće i desetak uglednih domaćih autora i tridesetak naših pisaca iz rasejanja. Danas je na programu predstavljanje romana "Tako veli Džingis-Kan" Nikolaja Luginova, koji je u Rusiji doživeo veliki uspeh i zapaženu ekranizaciju.

Gosti će zatim čitati pesme u Kući Đure Jakšića, a u Udruženju književnika Srbije biće upriličeno veče književnika sa Kosova i Metohije, gde će domaćini prirediti dobrodošlicu svojim kolegama.

Posle polaganja venca na spomenik Ivi Andriću sutra će Susreti biti otvoreni u svečanoj sali Skupštine grada Beograda posle čega će se razgovarati za okruglim stolovima. Na popodnevnom krstarenju Dunavom pesnici i srpski glumci više od dva sata kazivaće stihove. U sredu će biti održan šesti međunarodni Sabor duhovne poezije u manastiru Rakovica i u Centru za kulturu Rakovica, a istog i sledećeg dana gosti će obići Požegu, Vrnjačku Banju, Raču Kragujevačku, Kragujevac, Petrovac na Mlavi, Kladovo, Novi Sad...

Pisci će učestvovati, kako je najavio Arsen Đurić, potpredsednik Čajetine, na trećim Zlatiborskim pesničkim vatrama koje daju značajan doprinos turistisčkoj ponudi ovog kraja. U petak će biti predstavljena manifestacija "Šumadijske metafore" u Udruženju književnika, a na istoj adresi nastupiće i pisci iz rasejanja U okviru Susreta, u Mrčajevcima biće dodeljena prestižna nagrada "Povelja Morave" poljskom pesniku Gžegožu Latušinskom i našem poeti Selimiru Raduloviću.

U Požegi nagrade za duhovnu poeziju "Pečat kneza Lazara" biće uručene Predragu Baji Lukoviću, Manojlu Gavriloviću, Milošu Brkiću, Miladinu Obrenoviću i Dušku M. Petroviću.

Priređen je i zbornik Susreta, "Nedovršivo druželjublje", u kojem su pesme svih učesnika manifestacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: