Nagrada "Grigorije Božović" za Sunčicu Denić

Književnici Sunčici Denić danas je dodeljena nagrada Grigorije Božović za najbolju knjigu objavljenu na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji u protekle dve godine.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 26.07.2016.

08:49

Nagrada
Foto: YouTube Screenshot

Primajući jednu od najznačajnijih književnih priznanja Sunčica Denić je rekla da su "sukobi i potresi narasli mnogo više no što je umni i veliki Grigorije Božović mogao da nasluti".

"Dala bi svu književnu sreću i radost današnju da nismo bili u prilici da o ovome progovorimo, da ne živimo pored pustih kuća i imanja, praznih naselja i otete zemlje“, rekla je ona.

Sunčica Denić je rođena u Preocu kod Kosova Polja, a danas je dekan Učiteljskog fakulteta u Vranju. Nagrada koju dodeljuje Književno društvo Kosova i Metohije uručena je u Manastiru Devine vode kod Zvečana za roman „"Svet izvan"“.

„Sunčica Denić je svojom prozom i književnim stvaralaštvom pokazala da trojstvo talenta, znanja i prisutnosti, baš kao i kod Grigorija Božovića, daje izuzetna umetnička ostvarenja.

"Opterećeni epskim arhetipom Kosova mi, često, nevidimo i ne razumemo mikrokosmos ovog sveta, intimu njegovih porodica, života i razumevanja sveta"“, rekao je na dodeli nagrade član žirija Živojin Rakočević.

Na svečanosti je dodeljena nagrada za sveukupno stvaralaštvo prof. dr Zoranu Pavloviću istaknutom naučnom radniku i književnom kritičaru koji je svoj radni vek proveo na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Prištini.

Nagrada Grigorije Božović dodeljuje se u čast najboljeg pisca naših južnih prostora, dopisnika Politike, ubijenog od strane komunističkog režima posle Drugog svetskog rata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: