Grosman: Književnost je muzika

"Verujem da je književnost muzika, da se književnost čuje", izjavio je danas izraelski pisac David Grosman na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen njegov roman "Vidi pod: Ljubav".

Kultura

Izvor: FoNet

Četvrtak, 23.06.2016.

19:31

Grosman: Književnost je muzika
David Grosman (Foto: FoNet)

"U svakom delu koje pišem, u svemu što napišem postoji prava melodija. Verujem da je književnost muzika, da se književnost čuje. Kada očima čitamo neki tekst u ušima čujemo melodije tog teksta. Nekada je ta melodija harmonična, skladna, nekada je disharmonična", rekao je Grosman.

On je rekao da roman "Vidi pod: Ljubav" govori o dečaku Momiku čiji su roditelji preživeli iskustvo Holokausta, a zatim došli u Izrael da grade novi život. Momika, koji je rođen u Jerusalimu, muči to što ne zna šta su njegovi roditelji preživeli.

"Čuo je da stalno odrasli pominju nacističku zver, ali mu nije jasno o čemu se radi, kakva je to zver. Ljudi iz njegovog okruženja neće da mu kažu o čemu se radi, jer ne žele devetogodišnjeg dečaka da suoče sa tolikom brutalnošću", rekao je Grosman.

On je rekao da je kroz prvi deo romana "razumeo mnogo toga o sebi, svojim roditeljima, društvu u kome živimo i o sposobnosti ljudskog bića kako za surovost, tako i za milost".

Grosman je rekao i da je život moguć posle teških stvari koje nas zadese. Ličnu dramu i gubitak sina u ratu Izraela i Hezbolaha Grosman je pretočio u roman "Izvan vremena".

Glavni urednik "Arhipelaga" Gojko Božović rekao je da ova izdavačka kuća već deset godina objavljuje Grosmanove knjige.

"Zadovoljstvo mi je da su čitaoci u Srbiji prepoznali Davida Grosmana i da ovo gostovanje, kao i izlasci njegovih knjiga izazivaju tako veliko interesovanje publike, javnosti, medija", rekao je Božović i naveo da je Arhipelag objavio novo srpsko izdanje romana "Vidi pod: Ljubav". On je dodao da će Grosman večeras imati književno veče na 5. beogradskom festivalu evropske književnosti, u Domu omladine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: