Minja Bogavac: Samo o ljubavi vredi pisati angažovano

Prvi roman uspešne dramske spisateljice Milene Minje Bogavac pod nazivom "Ljubav se nosi u tri...", koji je objavila "Čarobna knjiga", predstavljen je u "Dorćol Platzu".

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 22.06.2016.

08:53

Minja Bogavac: Samo o ljubavi vredi pisati angažovano
Foto: YouTube Screenshot

Minja Bogavac je u razgovoru za Tanjug podsetila da je pre nekoliko godina objavila zbirku priča "Istorija srca" koja je bila iznenađujuća za njenu estetiku i teme kojima se bavi, a "Ljubav se nosi u tri..." je prvi, kako kaže, "njen roman, koji liči na sve ono što radi u pozorištu i nastavak te estetike".

"U prinicpu ja pišem drame i poeziju, a ovaj tekst je takođe prvobitno planiran da bude drama i nastao je u okviru rezidencijalnog programa pozorišnog festivala u Ljubljani. Međutim, radeći sa velikim timom dramaturga i reditelja, zaključili smo da je bolje da ga proširim u roman, nego da ga na silu spakujem u dramu", objasnila je Minja Bogavac.

Ona je precizirala da ovaj uslovno rečeno roman ima mnogo toga dramskog, mnogo dijaloških scena i scena koje su pisane scenaristički kao u filmu i to na postmoderan način. Prema njenim rečima, "Ljubav se nosi u tri..." može da bude ljubavna priča, a može da se kaže i da je antiljubavna priča.

"Ja pre svega mislim da je to generacijska priča o relativno mladim ljudima u Beogradu danas, o ljudima koji su u svojim tridesetim godinama i koji zbog čitave situacije u društvu nekako ne uspevaju da se ostvare u ulogama odraslih ljudi, da preuzmu odgovornost, pa dolazimo do toga da po mnogo puta repriziraju mladost i ponovo glume i uživljavaju se u neke gotovo tinejdžerske zaplete koji u tim godinama postaju dosta bolni za njih", rekla je autorka.

Roman, prema njenim rečima, govori o infantilnosti koja postoji u našem društvu kroz priču o jednom ljubavnom trouglu, o zaljubljenosti i tome koliko smo sposobni da lažemo sebe i druge.

Minja Bogavac ističe da joj je važno što je to "letnji herc roman na svaki način", ali dodaje da u njemu ima mnogo socijalnih informacija. "Vrlo je važno da su to zapravo vrlo inteligentni ljudi, umetnici, aktivisti, pripadnici nezavisne scene i mislim da je to nešto novo u našoj literaturi, da je taj milje nešto čime se malo ko bavi", primetila je ona.

Publika je navikla na njene društveno-angažovane drame i ona priznaje da se, dok je pisala knjigu, pitala da li ljubavna priča može da bude angažovana. "Što više mislim o tome i kako je već prošlo neko vreme od kada je knjiga izašla, sigurna sam da samo o ljubavi vredi pisati angažovano. Mi smo malo dopustili da nam ljubavni narativ bukvalno bude preuzet od strane pop muzike, kič romana i žute štampe. Verujem da je angažman ove knjige i što odbijam da verujem da ljubavni romani treba neizostavno da budu loši i laki", istakla je poznata dramaturškinja.

Ona je naglasila da je "Ljubav se nosi u tri..." opor, ozbiljan i na razne načine promišljen i pažljivo pisan roman, a njegov angažman je u tome što vraća i pokušava da ponovo etablira temu ljubavi kao nešto dostojno pisanja i čitanja od pametnih ljudi.

Minja Bogavac smatra da ljubav "u svakom slučaju i jedino može da pomogne". "Kada govorimo o temama koje nam deluju krupno i veliko kao što su politika, korupcija, nasilje, čini mi se da iza svakog tog problema stoji nedostatak ljubavi i ova knjiga je pokušaj da upozorimo na to da kada se dese takva lepa osećanja, trebalo bi da ih čuvamo, a ne da ih potrošimo i da to postane još jedna dramatična, ružna i traumatična priča", rekla je ona.

Za promociju u "Dorćol Platzu" nekoliko scena iz romana Minja Bogavac je pripremila sa glumcima Goricom Regodić, Isidorom Simijonović, Urošem Mladenovićem, }orđem Živadinovićem Grgurom i Urošem Novovićem i tokom proba kaže da su se dobro zabavili i počeli da maštaju o predstavi, te dodaje da bi volela da se to desi, na primer, krajem sledeće sezone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: