Novo izdanje knjiga priča Mihajla Pantića

Izdavačka kuća "Arhipelag" objavila je u svojoj ediciji "Zlatno runo" novo izdanje jedne od najpoznatijih knjiga priča Mihajla Pantića "Ovoga puta o bolu".

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 19.06.2016.

20:36

Novo izdanje knjiga priča Mihajla Pantića
Foto: Thinkstock

Priče u knjizi "Ovoga puta o bolu" pripovedaju o onome o čemu je najteže i najizazovnije govoriti - o elementarnim stvarima i o elementarnim osećanjima, o ljubavi i bolu, o susretu s prvim i poslednjim stvarima ljudskog života, o časovima sredovečnog očaja i o časovima uzleta u kojima svakodnevica stiče smisao, makar koliko kratkotrajan i makar koliko varljiv.

Taj naročiti trenutak ljudskog života pisac prepoznaje kao istinski čas priče, jedino vredan života i jedino dostojan pričanja.

U pričama Mihajla Pantića junaci u konkretizovanom prostoru Novog Beograda žive sa iskustvom današnjeg dana, pokušavajući da iz vlastitog iskustva izraze osnovne elemente emotivnog sveta.

Otuda se u ovim pričama ljubav javlja kao odlučujuća sila moderne egzistencije.

U knjizi "Ovoga puta o bolu" srećemo upečatljive priče o ljubavi i smrti, o uzletu i dosadi, o čudu i praznini.

Pisac na autentičan način pripoveda o časovima u kojima nas emocije povuku u visine otkrića ili nas prizemlje u prazninu svakodnevice.

O tim temama odavno se u srpskoj prozi nije pisalo tako ubedljivo kao u pričama Mihajla Pantića, naglašava izdavač.

"Arhipelag" je objavio treće izdanje knjige "Ovoga puta o bolu" za koju je Pantić dobio Nagradu grada Beograda za knjigu godine i nagradu „Majstorsko pismo“.

U izdanju "Arhipelaga" objavljene su Pantićeve pripovedačke knjige "Vonder u Berlinu", "Sedmi dan košave", "Ako je to ljubav" i "Hodanje po oblacima", kao i knjige eseja i putopisa "Slankamen" i "Stan bez adrese".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: