Rat oko Lorkinog legata

Španska država je zabranila iznošenje vredne zaostavštine slavnog španskog pesnika, pišu "Večernje novosti".

Kultura

Izvor: B92

Subota, 30.04.2016.

15:55

Rat oko Lorkinog legata
Foto: Wikimedia Commons / public domain

Legat Federika Garsije Lorke je nacionalno kulturno dobro i kao takvo u celosti će ostati u Španiji. Zabranjeno je prodavanje ili iznošenje bilo kog njegovog dela van granica zemlje!

Ovim saopštenjem španskog ministarstva kulture, čini se, privremeno je stavljena tačka na "rat" koji se gotovo godinu dana vodio između države i naslednika slavnog pesnika. Sve je počelo u junu 2015, kada je direktorka legata Laura Garsija Lorka nadležnim organima prijavila tadašnjeg upravnika Huana Tomasa Martina, optuživši ga za proneveru novca. Početkom juna očekivala se otvaranje nove zgrade u Granadi, u kojoj je trebalo da bude smeštena sva zaostavština autora "Ciganskog romansera". Svečano otvaranje pomerano je nekoliko puta, da bi na kraju bilo završeno skandalom. Lorkina fondacija, tvrdila je tada Laura Garsija, oštećena je za nekoliko miliona evra.

Skoro godinu dana bezuspešno traju pregovori sa državom kako bi se finansijski spasao legat. Kada se, pre mesec dana, nezvanično, pročulo da porodica razmišlja o prodaji dela zaostavštine, ministarstvo je preko noći proglasilo legat kulturnim dobrom. - Porodica je od prvog dana vodila računa o svemu što je ostalo iza Lorke, sakupljala njegovu imovinu rasutu po celom svetu, sa jednom jedinom idejom, da je vrati u njegovu rodnu Granadu. U tome je imala vrlo malu ili nikakvu pomoć države - napisala je Laura u pismu prosleđenom medijima, nagoveštavajući da su zbog dugova prinuđeni da pronalaze "nova rešenja za spas legata".

Njihova ideja za dopunu budžeta bilo je "gostovanje legata" u muzejima i drugim institucijama kulture u Evropi i svetu, budući da im, kako su naveli, "država ne pomaže".

Lorkina rođaka tvrdi da nikada nisu imali nameru da prodaju vredne eksponate, a saopštenje ministarstva smatraju uvredom.

Dok se ne reši sudbina nedovršene zgrade u Granadi, nasledstvo najpoznatijeg španskog pesnika čuvaće se, kao i do sada, u Madridu.

Izvor: novosti.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: