Istražite digitalnu kabinu u Narodnoj biblioteci Srbije

Digitalna kabina LIR Francuskog instituta u Srbiji biće otvorena sutra u Narodnoj biblioteci Srbije, u prisustvu ambasadorke Francuske Kristin Moro.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.04.2016.

11:24

Istražite digitalnu kabinu u Narodnoj biblioteci Srbije
Foto: YouTube Screenshot

Francuski institut u Srbiji u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srbije ponudiće ljubiteljima knjige, kao i znatiželjnima, čarobno iskustvo u digitalnoj kabini LIR koja će tokom mesec dana biti smeštena u Atrijumu nacionalne biblioteke.

"Ulazite u kabinu, oko vas su svuda knjige složene na policama. Uzimate jednu od njih koja vam je privukla pažnju i udobno se smeštate u fotelju. Tada se pred vašim očima, u ušuškanom prostoru kabine, knjiga pretvara u virtuelnog glumca koji vam uz muziku i sliku čita delo autora kojeg ste upravo odabrali", stoji u opisu Francuskog instituta.

Knjiga se nalazi u centru ove instalacije i dovoljno je da se skenira njen barkod kako bi započeo vizuelni i zvučni performans. Zahvaljujući kabini LIR, posetilac kreće na putovanje na granici književnosti i vizuelnih umetnosti, gde su mu čula vođena posebnom scenografijom, slikom i zvukom.

Svaki barkod na knjizi povezan je sa čitanjem izvoda uz sliku, glas i muzičku pratnju u trajanju od četiri do šest minuta. Format ove instalacije je kratak i zabavan, ali i interaktivan, pa u Francuskom institutu se nadaju da će LIR dopreti do publike, posebno mladih generacija koje se možda ne okreću spontano književnosti. Projekat LIR osmislio je mladi francuski umetnik Žoris Matje, koji je po završetku studija scenskih umetnosti, zajedno sa nekoliko prijatelja osnovao kompaniju "Haut et Court" u Lionu.

Zaljubljen kako u književnost tako i u likovnu umetnost, okrenuo se adaptaciji romana i novela koje mu omogućavaju da se iskaže kao dramski pisac. Knjige u kabini LIR odabralo je četiri autora, Antoan Volodin, Fransoa Bon, Loris Miraj i Lanselo Amlen, koje je kompanija "Haut et Court" pozvala kako bi napravili svoju idealnu biblioteku od tridesetak dela. Matje i njegov tim će raditi nekoliko dana u Beogradu sa Žan-Batistom De Marinjijem iz pozorišta Le Studio kako bi snimili na francuskom i srpskom nove izvode knjiga koji će zatim obogatiti kabinu koja će nastaviti svoje putovanje.

Ivana Hadži-Popović, književnica iz Srbije, prihvatila je da učestvuje u ovoj avanturi i odabraće nekoliko dela koja ona smatra da čine njenu idealnu biblioteku. Kabina će biti otvorena do 20. maja - od ponedeljka do petka od 10 do 14 sati i od 15 do 19 časova i subotom od 11 do 15 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: