Svetski dan knjige: Koliko čitaju Srbi?

Jednom godišnje ceo svet se bori za čitalačka prava. Svetski dan knjige tradicionalno se obeležava u Biblioteci grada Beograda, u kojoj su danas poznate ličnosti izdavale knjige. Istraživali smo koliko čitamo i šta osim lepog izražavanja gubimo ako ne čitamo.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 22.04.2016.

16:30

Svetski dan knjige: Koliko čitaju Srbi?
Foto: Thinkstock / ilustracija

Anketa: Kada ste poslednji put pročitali knjigu?

“Dostojevskog i slično čitam zbog škole, ali ovako ne bih to čitala.”

“Nikad.”

“Pre pet godina.”

“Ne, pa nemam vremena.”

“Nikad, u školi.”

Ovako glase odgovori koji, iako nisu zadivljujući, nisu ni strašni.

“Trendovi su knjige mnogima oteli iz ruku, iako znanje nikada nije izašlo iz mode”, kaže književnica Mirjana Bobić Mojsilović.

“Stvarnost nije dovoljna nikome. Ljudi koji razvijaju sopstvenu maštu - a to se može samo uz knjigu - su u stanju da ni iz čega naprave sve i da na vreme shvate o čemu se u životu radi”, dodala je.

Na policama s knjigama se kriju svi problemi ljudi, iskušenja i nedoumice s kojima je neko već izašao na kraj.

“Meni su klasici vrlo pomogli da prevaziđem neke svoje životne borbe”, kaže Tijana Milošević iz Beogradske filharmonije.

Da bi građanima skrenuli pažnju, zaposleni Gradske biblioteke su knjige izneli na šetalište i organizovali različite popuste i akcije.

“Imamo poseban popust od 50% na članarinu, popust će trajati još dva meseca i ovo je dobra prilika da dođu svi koji nisu”, rekla je Jasmina Ninkov, iz Biblioteke grada Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: