Španija ove nedelje u znaku Servantesa

U Španiji će se ove nedelje brojnim manifestacijama obeležava 400. godišnjica smrti najpoznatijeg španskog pisca Migela Servantesa.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 21.04.2016.

13:39

Španija ove nedelje u znaku Servantesa
Foto: Wikimedia Commons

Tvorac "Don Kihota" umro je 22. aprila 1616. godine, ali se godišnjica njegove smrti obeležava 23. aprila, na dan kada je sahranjen i kada je umro drugi velikan svetske književnosti Vilijam Šekspir.

Servantes, koji je bio ranjen u španskom ratu protiv Otomanskog carstva i proveo pet godina u zarobljeništvu u Alžiru, smatra se ocem modernog romana, a njegov "Don Kihot", objavljen 1605. godine, jedno je od najviše prevođenih dela svetske književnosti.

Bio je inspiracija mnogim piscima, kao što su Džejn Ostin, Fjodor Dostojevski, Gistav Flober i Mark Tven. "Servantesovo delo je univerzalno jer nije ograničeno samo na jednu zemlju ili epohu, već je svevremensko", rekao je gradonačelnik Servantesovog rodnog grada Alkale de Enaresa Havijer Rodriges Palasios.

Španski premijer Marijano Rahoj posetiće danas Servantesov muzej u Tobosu, rodnom mestu Dulsineje, dame iz Don Kihotovih snova.

U subotu će u Servantesovom rodnom gradu biti dodeljena i nagrada "Servantes", jedno od najznačajnijih književnih priznanja u Španiji, a svečanosti će prisustvovati kralj Felipe Šesti i kraljica Letisija.

Mnogi univerziteti i umetnici u Španiji žale što država nije učestvovala u organizaciji obeležavanja godišnjice Servantesove smrti, za razliku od Velike Britanije koja na najvišem nivou obeležava godišnjicu smrti Vilijama Šekspira, naveli su španski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: