Zar je nepismen narod koji peva kao Homer?

U Hali “Master” Novosadskog sajma svečano su započele dve međunarodne kulturne manifestacije: 22. salon knjiga i 21. izložba umetnosti “Art ekspo”. Čast da ih otvori pripala je književniku Milovanu Vitezoviću, koji je podsetio na reči Ive Andrića u slavu knjige i čitanja.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 13.04.2016.

09:52

Zar je nepismen narod koji peva kao Homer?

Piše: R. Lotina

Izvor: Dnevnik.rs

Na početku beše reč i reč beše Bog - tako je sve počelo, kazao je Vitezović. Dar reči, koji imaju odabrani, jeste od Boga. Da bi knjige bile žive, treba im razgovora: to je tajna čitanja i pisanja.

Knjige veće od svih spomenika, jer one u srcima čitalaca ostavljaju neizbrisiv spomen. I pored svih istorijskih udesa koji su nas zadesili, našli smo svoje mesto u svetskoj književnosti: kada je Gete prepevao srpske narodne pesme na nemački, zapitao je Vuka: “Zar je nepismen narod koji peva kao Homer?”, podsetio je Vitezović. Prava suština ovog sajma nalazi se u geslu “Knjige, zauvek”, zaključio je književnik.

Tradicionalnu besedu o važnosti književnosti održala je Vesna Kapor, prošlogodišnja dobitnica Nagrade “Laza Kostić” (za pripovedački zbirku “Po sećanju se hoda kao po mesečini” u izdanju “Agore”). Knjiga je oduvek bila i biće važna i večna. Uvek se pojavi neka priča koja ljude ostavlja bez daha i to jeste suština književnosti, rekla je, između ostalog, Vesna Kapor. Od kad je sveta i veka, ljudi se zaljubljuju, pate, sanjaju, ratuju, a sve te velike životne teme ujedno su i književne.

Ona je naglasila da danas živimo u brbljivom i mutnom vremenu, u kome dominira industrija zabave. Zbog toga savremenim piscima nije lako, a “danas bi i Laza Kostić stradao zbog političke nekorektnosti”. Ipak, kako reče Dostojevski, najveće bitke se gube i dobijaju u ljudskom srcu, zaključila je Vesna Kapor.

U muzičkom delu jučerašnje svečanosti nastupio je Mešoviti hor Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj”. Na kraju svečanog otvaranja, o pripremama Novog Sada da postane evropska prestonica kulture govorio je član Gradske uprave za kulturu Vanja Vučenović, a prikazan je i film o tome.Sajmovi knjiga i umetnosti traju do 18. aprila, mogu se obići svakodnevno od 10 do 19 časova, a ulaz je besplatan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: