"Radujem se što ću videti Srbiju u proleće"

„Nikada ne razmišljam o čitaocima u ‘sociološkom’ smislu (kojoj vrsti čitalaca bi bila namenjena moja knjiga), ali tokom procesa pisanja nastojim da iščitavam štivo kao da sam njegov prvi i poslednji čitalac.“

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.04.2016.

12:58

Giljermo Martinez (Foto: YouTube Screenshot)

„Moja glavna tema je uvek roman koji trenutno pišem. U mom književnom iskustvu tema nema prioritet u odnosu na delo, već prednost dajem narativnom poretku, ovaploćenju ideje u dramatičnom obliku, otvaranju čitavog spektra tema. Teme se razvijaju u skladu sa potrebama prvobitne narativne ideje“, kaže Giljermo Martines, dobitnik Nagrade „Gabriel Garsija Markes“ za najbolju kratku priču, gost iz Argentine koji će učestvovati u ovogodišnjem Međunarodnom festivalu proze u Novom Sadu.

Zanimljivo razmišlja i o svom čitaocu: „Nikada ne razmišljam o čitaocima u ‘sociološkom‘smislu (kojoj vrsti čitalaca bi bila namenjena moja knjiga), ali tokom procesa pisanja nastojim da iščitavam štivo kao da sam njegov prvi i poslednji čitalac. Bezbroj puta čitam svako poglavlje, a potom i završnu verziju rukopisa. Što se mojih čitalaca tiče, drago mi je kada neko pročita više mojih knjiga i otkrije reference, znake, pa čak i figure na koje ja prilikom pisanja nisam pomišljao. Kao čitaocu, prijaju mi razni registri: nadasve filozofija, potom pojedini autori savremene argentinske proze, neki klasici, i poneka dela savremene međunarodne proze. U poslednje vreme su me naročito zainteresovali romani Večera i Letnjikovac s bazenom Hermana Koha, a pratim i Ijana Makjuana i Filipa Rota. Od Argentinaca izuzetno poštujem Pabla de Santisa i Samantu Šveblin.”

I na kraju, Srbija kao tema. Šta ga, osim izdavača, mami u ove krajeve? Kultura, neki roman, sunce, ljudi, čitaoci, Evropa?

„Dopada mi se ideja da vidim taj deo Balkana u proleće, prošle godine su me kod vas zadesili kišni dani… Ovo putovanje je organizovano srećnom podudarnošću: u Srbiji je objavljena moja zbirka priča Odvratna sreća (Agora) a u Makedoniji moj roman Spora smrt Lusijane B.Pritom, od prošle godine sam imao otvoren poziv u Budimpeštu, pa sam odlučio da na ovom putovanju posetim sve tri zemlje.”

Na 10. Proza festu koji će se održati između 12. i 15. aprila u Kulturnom centru Novog Sada, pored Martineza, učestvovaće i Lidija Dimkovska, Sava Damjanov, Mario Liguori, Oja Bajdar, Robert Perišić i Vladimir Kecmanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: