Talični Tom napunio 70 godina

Talični Tom, kauboj koji puca brže od svoje senke, već 70 godina usamljeno jaše prema Zapadu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.01.2016.

18:52

Talični Tom napunio 70 godina
Foto: YouTube Screenshot

Mršavi pravednik sa crvenom maramom i večitom cigaretom u ustima, čije je lice navodno "pozajmljeno" od holivudskog glumca Garija Kupera, pojavio se 1946. godine.

Autor ovog humorističnog vestern stripa je belgijski crtač Moris, kome će se desetak godina kasnije, kao scenarista, pridružiti Rene Gosini, najpoznatiji po radu na Asteriksu i Obeliksu.

Od svog prvog objavljivanja, Talični Tom, koji se večito obračunava sa braćom Dalton, prodat je u više od 300 miliona albuma širom sveta.

Talični Tom se u Srbiji objavljuje više od pola veka, a premijeru je imao početkom 1960-ih u beogradskom listu "Kekec", kada je imenima likova kumovao pisac Duško Radović, tada član redakcije, scenarista stripova i prevodilac sa francuskog.

Serijal se od tada objavljuje i preštampava kod najvećih izdavača (Forum, Dečje novine, Politika...) u časopisima i albumima.

Danas je srpski izdavač "Taličnog Toma" beogradska edicija "Veseli četvrtak". Epizodom "Junak Mlakonja", koja se pojavila na kioscima 4. novembra 2010. godine u prevodu Đorđa Dimitrijevića, započeto je najnovije izdanje ovog serijala kod nas, uključujući premijerne epizode koje rade Morisovi naslednici.

Taličnom Tomu će, povodom ovog jubileja, biti priređen poseban omaž na Međunarodnom festivalu stripa koji se trenutno održava u Angulemu, u Francuskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: