Velikiću svečano uručena NIN-ova nagrada za "Islednika"

Književniku Draganu Velikiću danas je svečano uručena NIN-ova nagrada za roman "Islednik", a pisac je izjavio da "poslednju ruku" knjige, kao i uvek, treba da ispišu čitaoci.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.01.2016.

18:58

Velikiću svečano uručena NIN-ova nagrada za
Foto: Tanjug/Marko Ðokoviæ

Velikić je u Skupštini grada zahvalio Ministarstvu kulture i informisanja koje je prvi put bilo pokrovitelj dodele te prestižne nagrade koju su, kako kaže, godinama stvarali veliki pisci.

Velikić je, govoreći o svojoj knjizi, istakao deo u kome majka kaže detetu da neće svet propasti zbog rupe na ozonskom omotaču, niti zbog vanzemaljaca, već zbog laži.

Pisac je upozorio da je, nažalost, u Srbiji kulturu zamenila estrada i naglasio da su nepismeni Srbi više poštovali svoju kulturu nego što je to sada slučaj.

"Šta se to desilo sa nama?", zapitao je Velikić, podsetivši da su u staroj Jugoslaviji u svakoj kući regale u dnevim sobama krasila dela velikih domaćih autora, poput Ive Andrića, Borislava Pekića, Meše Selimovića i mnogih drugih, a to sada nije slučaj.

Nagradu je uručio ministar kulture Ivan Tasovac, a pored velikog broja ličnosti iz sveta književnosti i javnog života, prisustvovali su i ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: