Nova knjiga Prilepina: Zašto "Obitelj", a ne "Porodica"

Od kako je najavljena nova knjiga Zahara Prilepina "Obitelj" u izdanju Samizdata, mnogi su zaključili da bi trebalo da nosi naziv "Porodica". Međutim, "Obitelj" u ovom slučaju, nema takvo značenje.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 20.10.2015.

12:48

Default images

Obitelj je reč slovenskog porekla, i osim što znači „porodica”, znači i manastirsko bratstvo, teritorijia manastira, svi manastirski objekti... U rečniku Matice srpske, osim značenja „porodica”, navedeno je i ovo drugo značenje – оbitelj je „manastirsko bratstvo”.

Zanimljivo je da Nikolaj Velimirović u svojm spisima koristi reč „obitelj“ upravo u ovom značenju. Radnja Prilepinovog romana događa se u Soloveckom manastiru i odnosi se na „obitelj“, a ne na „porodicu“, zbog čega je naslov ostao autentičan.

Roman "Obitelj" jedan je od 15 naslova koje je ove godine objavio Samizdat B92 u ediciji Busola.

"To je veličanstveno delo, zapanjujuće snažan i monumentalan roman, sveobuhvatan, na gotovo 700 strana u kome je sve spisateljski maestralno - od dijaloga do opisa prirode, od detaljnosti istorijske rekonstrukcije, do neobične kompozicije koja pomera granicu između beletristike i dokumentaristike", kaže urednica Samizdata Lidija Kusovac.

Roman "Obitelj" dobio je najznačajnije ruske književne nagrade: 2014. nagradu "Knjiga godine" , nagradu "Velika knjiga", nagradu "Najbolja beletristička knjiga", 2015. nagradu za bestseler "Revizor - 2015".

Autor Zahar Prilepin ove godine će biti gost Samizdata na Sajmu knjiga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: