Prilepin gost Samizdata B92 na Sajmu knjiga

Samizdat B92 je u periodu između dva sajma knjiga objavio 21 novi naslov i 11 naslova ponovljenih iz 2014. što je više od produkcije u prethodnom periodu, saopštila je glavna urednica Lidija Kusovac.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.10.2015.

09:17

Default images

Ona je dodala da veći broj premijernih izdanja pokazuje stalni produkcijski rast, a broj ponovljenih potvrđuje veliku čitanost i popularnost knjiga Samizdata. Samizdat je, podsetila je ona, izdavačka kuća koja od 1993. godine u svom radu u mnoštvu edicija i naslova koji su obeležili period od osnivanja do danas dosledno sprovodi izdavački koncept dela visoke umetničke vrednosti u oblasti beletristike i dela sa značajnim socijalno-kulturološkim temama u oblasti publicistike.

U biblioteci beletristike Busola objavljuju se prevedene prozne knjige, dela srpskih autora, kao i dela autora iz regiona. Izborom naslova ova edicija uspeva da ostvari ideju predstavljanja srpskoj čitalačkoj publici dela visoke književnoumetničke vrednosti. Ove godine je u ovoj ediciji objavljeno 15 naslova. Urednica ističe grandiozni roman ruskog pisca Zahara Prilepina "Obitelj".

"To je veličanstveno delo, zapanjujuće snažan i monumentalan roman, sveobuhvatan, na gotovo 700 strana u kome je sve spisateljski maestralno - od dijaloga do opisa prirode, od detaljnosti istorijske rekonstrukcije, do neobične kompozicije koja pomera granicu između beletristike i dokumentaristike", rekla je ona.

Roman "Obitelj" dobio je najznačajnije ruske književne nagrade: 2014. nagradu "Knjiga godine" , nagradu "Velika knjiga", nagradu "Najbolja beletristička knjiga", 2015. nagradu za bestseler "Revizor - 2015".

To je dostojan doprinos, smatra Lidija Kusovac, dobrodošlici Rusiji kao počasnog gosta Sajma, a Samizdat je posebno ponosan što će Zahar Prilepin biti gost na njegovom štandu, gde će se družiti sa čitaocima i potpisivati primerke romana - u subotu 31. oktobra, od 15 do 17 sati.

Jedan od najznačajnijih mladih evropskih autora čiji je novi roman takođe nedavno izašao u Samizdatovoj ediciji Busola je Saša Stanišić, nemački pisac bosanskohercegovačkog porekla, kome je upravo za izvanredan roman "Pred svetkovinu" dodeljena prestižna nagrada na Sajmu knjiga u Lajpcigu za najbolju beletristiku.

Kritičari su roman proglasili "praznikom za čitaoca", "divljom tragikomedijom", "čudom, velikom srećom" slaveći njegovo "majstorstvo stila" i smisao za humor. Među knjige na koje želi da skene pažnju posetilaca Sajma, Lidija Kusovac je uvrstila zbirku priča Ivana Tokina "Molekuli". Samizdat je objavilo njegov roman "Najnormalniji čovek na svetu" i pokazao da je Tokin jedan od najuzbudljviijih autora u Srbiji jer je knjiga u vrlo kratkom roku dozivela osam izdanja i tiraž od 12.000 primeraka. Tokinov poseban senzibilitet da pronađe temu i uhvati lirski trenutak, da se posveti duboko intimistički malim senzacijama, izvanrendno je pokazan i u novoj knjizi "Molekuli".

U publicističkoj ediciji Samizdat objavljuje knjige koje se bave društvenom problematikom, društvenopolitičkim zbivanjima u svetu, socijalno-kulturološkim temama, a u ediciji Posebna izdanja objavljuju se naslovi koji zaslužuju pažnju javnosti, a koji se tematski i okvirno ne mogu svrstati u neku od prethodno navedenih edicija.

Jedna od najpopularnijih Samizdatovih knjiga iz oblasti popularne psihologije između dva sajma jeste "Dobiti više" Stjuarta Dajmonda, delo svetski priznatog eksperta iz oblasti pregovaranja, o efikasnijoj komunikaciji zasnovanoj na emocionalnoj osetljivosti, jasnim ciljevima i pažljivom posmatranju svake situacije.

Edicijom "Mladi književni supertalenti" Samizdat promoviše i dela izuzetno mladih autora čiji je spisateljski talenat vanserijski. U ovoj ediciji objavljena su ove godine tri domaća romana koja su delo tri mlada autora (od 12 do 18 godina), čiji književni talenat i stvaralačka zrelost nadrastaju njihove godine.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: