Tribina o romanu "Ubiti pticu rugalicu"

Osma tribina Laguninog književnog kluba biće održana prvog petka u oktobru, a za temu će imati klasik svetske književnosti, roman „Ubiti pticu rugalicu“ Harper Li.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2015.

13:26

Default images

Drugog oktobra od 18 sati u Delfi Caféu u SKC-u o romanu će govoriti prevodilac Marko Mladenović, Milena Vladić Jovanov, profesorka na Katedri za opštu književnost Filološkog fakulteta u Beogradu, spisateljica i novinarka Ana Vučković i psihoterapeut Zoran Milivojević. Biće reči o aktuelnost romana „Ubiti pticu rugalicu“, o tome zašto je Harper Li morala da napiše ovu knjigu, koja je simbolika „ptice rugalice“, ali i o mestu romana „Ubiti pticu rugalicu“ u savremenoj američkoj i svetskoj književnosti, o malograđanskom moralu i moralu u malim zajednicama, o problemu vaspitavanja i suočavanja dece sa istinom i kako se odnositi prema nepravdi.

Roman „Ubiti pticu rugalicu“ američke spisateljice Harper Li prvi put je objavljen 1960. i govori o devojčici Žan-Luizi Finč (poznatoj kao Skaut) i njenom bratu Džeremiju Finču (poznatom kao Džem) koji žive na jugu SAD-a sa svojim ocem advokatom Atikusom Finčom. U romanu Atikus brani crnca koji je optužen za silovanje belkinje.

Ovo je pre svega roman o odrastanju, o doživljavanju sveta deteta koje počinje da shvata razliku između dobra i zla, o suočavanju sa svetom koji nije uvek dobronameran i naklonjen ni deci a kamoli odraslima, pa potom i delo o rasizmu, društvenim nepravdama i njihovom poreklu, predrasudama i njihovoj pogubnosti.

Roman je nagrađen Pulicerovom nagradom 1961. i predstavlja jedno od najpopularnijih i najčitanijih dela američke književnosti. Ovo klasično delo koje književna kritika visoko vrednuje prodato je u desetine miliona primeraka i prevedeno je na mnoge jezike. Roman je adaptiran u istoimeni film koji je 1962. godine dobio nekoliko Oskara, u režiji Roberta Muligana i sa Gregorijem Pekom u ulozi Atikusa.

Do 2. oktobra roman „Ubiti pticu rugalicu“ biće na popustu od 30% u svim knjižarama Delfi i Laguninom klubu čitalaca u Resavskoj 33.

Očekujemo vas!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

22 h

Podeli: