Završena trilogija: Ko je Viktorija Bergman?

Izdavačka kuća Samizdat B92 objavila "Pitijina uputstva", treći tom trilogije "Slabost Viktorija Bergman" zanimljivog literarnog tandema iz Švedske Jerkera Eriksona i Hakona Aleksandera Sundkvista koji su za ovo debitantsko delo upotrebili pseudonim Erik Aksel Sund.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 08.09.2015.

09:22

Default images

Prvi tom "Vrana" pojavio se u srpskom prevodu pre tačno godinu dana, a pošto se i kod zainteresovala čitalačka publika za ovaj mračni psihološki triler, koji su njegovi autori kompletirtali pre četiri godine, "Samizdat" se potrudio da početkom godine objavi nastavak "Plamen gladi" i sada je stigao i treći tom. Za prvi roman, ovog, prethodno, muzičkog dua, koji radi zajedno već više od jedne decenije, baveći se, pored muzike, filmom i drugim umetnostima, švedski kriitčari su napisali da je bolji od, sada već legendarnog Stiga Lašona, pisca trilogije "Milenijum", i da treba reći "zbogom, Hanibalu Lektoru, tom starom kanibalu, koji je psihološki zanimljiv kao kanarinac u poređenju s Viktorijom Bergman".

"Vrana" za koju su autori odmah kazali da je prvi tom buduće trologije, veoma brzo postigla je veliki uspeh i kod kritike i čitalaca pa je odmah prevedena u više od 30 zemalja i prodata u tiražu koji premašuje milion primeraka. Trilogija o Viktoriji Bergman kompletirana u Švedskoj 2011, dobila je sledeće godine specijalnu nagradu Ssvedske akademije pisaca krimi romana koja je trilogiju okarakterisala kao "hipnotički zanosnu krimi psihoanalizu".

Trilogija se smatra najnovijim književnim fenomenom u švedskoj kriminalističkoj prozi i prekretnicom u savremenom krimi-romanu, potvrđujući da se centar ovog literarnog žanra preselio iz SAD u Skandinaviju. U trilogiji su glavni akteri psihoterapeutkinja Sofija Seterlund koja istražuje dva klijenta: Semjuela Baija, dečaka-vojnika iz Sijera Leonea i Viktoriju Bergman, ženu sa nezalečenim ranama iz detinjstva i detektivka Žanet Kilberg. U međuvremenu, u grmlju pored stanice metroa u centru Stokholma pronađen je mrtav dečak u mumificiranom stanju. Istragu ubistva vodi Žanet, a pomaže joj lekar-patolog, Ivo Andrić, čovek koji je u Švedsku došao nakon što je u ratu u BiH ostao bez svega.

Niko ne može da ostane ravnodušan pred užasno okrutnim ubistvom tog neidentifikovanog dečaka, koji je po svemu sudeći ilegalni doseljenik u Švedsku. Policija tapka u mraku i ne nailazi na prave tragove, a po gradu se jedno za drugim pojavljuju tela ubijenih dečaka. U policijskim akcijama razotkriva se mreža pedofila i trgovaca decom kao seksualnim robljem, ali ubica im stalno izmiče iz ruku...

Detektivka i terapeutkinja suočavaju se sa istim pitanjem: koliko patnje čovek može učiniti drugima pre nego što prestane da bude čovek i postane čudovište. Kritičari su od početka pohvalili sposobnost autora da jasno profilišu i veoma životno dočaraju nekoliko glavnih likova i zato su bili spremni da ih stave iznad Lašona u svoje likove i njihove reakcije bazirali na studijama ljudske psihe.

U "Plamenu gladi" autori na impresivan i zastrašujući način vode čitaoce kroz devijantna ljudska ponašanja, opisujući nastrani svet koji se krije ispod površine uglađenog švedskog društva. Pošto cela trilogija obrađuje zbivanja tokom kratkog vremenskog razdoblja, na nekim tržištima roman je izašao u obliku jedne knjige, a ne u obliku trilogije kako je originalno napisan.

Detektivka Žanet nije zadovoljna službenim rezultatima istrage ubistava imigrantskih dečaka iz prvog roman trilogije i sumnja da se iza, na prvi pogled, gotovo razrešenog slučaja krije nešto puno ozbiljnije. Njen rad na ovom slučaju biće u drugom tomu prekinut ubistvom uspešnog poslovnog čoveka u Stokholmu. Ubistvo deluje kao da je izvršeno u sklopu nekog rituala, ali Žanet je uverena da je u pitanju osveta. Zato Kilbergova poziva u pomoć u izradi profila počinitelja psihoterapeutkinju Sofiju, a njih dve će vremenom, od kolegijalnog, odnos prošriti i na emotivni, nakon što zajedno provedu noć.

Uz to, Žaneta postaje sve sigurnija kako će je upravo misteriozna Viktoria Bergman, koja je pre puno godina promenila identitet i netragom nestala, odvesti do razrešenja oba slučajaj koje istražuje. Nakon što su autori prvom knjigom ostavili čitaoce da se čude količinom neverovatnih i zastrašujućih zločina, porodičnim seksualnim nasiljem, incestom, u nastavku priča dobija novi kvalitet i veći naglasak je stavljen na likove, njihovu psihološku karakterizaciju i objašnjavanje nekih događaja koji su u prvom delu možda ostali pomalo nejasni.

Treći deo donosi neverovatno uzbudljivu završnicu u kojoj insapektorka Žanet nalazi put da sva ubistva i zlodela poveže sa misterioznom Viktorijom. Ponovni susret Žanete sa psihoterapeutkinjom Sofijom koja se zbog demencije povukla u starački dom doneće detektivki neke podatke neophodne da konačno reši jedan od najkomplikovanijih kriminalističkih slučajeva u ustoriji ovog žanra. Ko je pročitao prva dva toma trilogije autorskog tandema Sund neće moći da ispusti iz ruku finalni deo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: