Knjige o seksu se rado čitaju

U knjižarama se mogu naći brojne knjige koje se na različite načine bave temom seksa - od edukativnih priručnika za mlade, preko vodiča za one iskusnije, do erotskih romana.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 29.08.2015.

10:07

Default images
laguna.rs

Izdavači se na prodaju ovih izdanja ne mogu požaliti, a čitalačka publika iz knjiga voli da sazna i kako da popravi seksualni život, ali i da "zaviri" u tuđ krevet pa su erotski romani neretko među najprodavanijim štivom.

U izdanju Lagune nedavno su se pojavili vodiči za seksualno sazrevanje "Seks - kako da prevaziđete samog sebe", namenjena muškarcima i "Seks - kako da prevaziđete samu sebe" za pripadnice lepšeg pola, čija je autorka dr Svetlana Zdravković.

Prva reakcija čitala je pozitivna, ali kada kupuju ove vodiče za seksualno sazrevanje uvek preko stave još neku knjigu, kaže PR izdavačke kuće "Laguna" Vanja Gavrovski. Ove knjige na kreativan način kombinuju stručno obrađen tekst sa humorom uobličenim u crtežu.

Zdravković način prihvatljiv široj čitalačkoj publici govori o problemima koji nastaju u seksualnom životu jednog muškarca i jedne žene, a autor ilustracija je Bob Živković.

Kako je za Tanjug kazala Gavrovski, autorka knjige ima dugu praksu i na osnovu rada sa pacijentima u savetovalištu i na konsultacijama shvatila je da mnogi od njih i dalje imaju problem da razgovaraju opušteno o problemima seksualnosti. Mnogima je lakše da u uzmu knjigu i pročitaju sve što ih zanima o nekom problemu i kako da ga reše, nego da odu kod seksologa i potraže pomoć, ukazala je Gavrovski, istakavši da je slična literatura u svetu ima veliku popularnost.

"Popularnost ne manjka ni erotskim romanima, ali ni ozbiljnim priručnicima koji su namenjani edukaciji mladih. Momenat u kome živimo je specifičan po tome što smo zatrpani seksom sa svih strana, iz različitih medija, sa bezbroj pogrešnih poruka i deca mogu da steknu pogrešnu sliku", kaže za Tanjug direktorka Kreativnog centra Ljiljana Marinković.

Ta izdavačka kuća napravila je svojevrstan proboj knjigom "Seks za početnike" Jasminke Petrović i Boba Živkovića. To je možda jedno od naših najpoznatijih izdanja i do sada je objavljeno u 11 tiraža u Srbiji i u više od 25 zemalja u svetu, istakla je Marinković, ukazavši da je knjiga bila dobro prihvaćena i u konzervativnijim sredinama.

Prema njenim rečima, to samo govori o tome da je "Seks za početnike" dobra i pouzdana knjiga, koja je zadobila i poverenje i dece i roditelja, a čija se prodaja ne smanjuje.

"Kada se pojavila bila je izuzetno neobična. Bio je to jedan od retkih momenata da se o ovoj ipak tabu temi govori na tako duhovit i zanimljiv način", navela je Marinković ukazavši da je knjiga pomogla mnogim roditeljima da sa decom prođu kroz temu seksa. Kreativni centar objavio je i "Knjigu za devojke i njihove momke" Violete Babić, koja je fokusirana na rizike i kontracepciju, kao doprinos smanjenju neželjenih maloletničkih trudnoća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: