Izdanje "Kreativnog centra" u trci za nagradu BELMA

Radni listovi Kreativnog centra - "Ja u vrtiću" našli su se u najužem izboru za nagradu "Najbolji evropski udžbenik" (Best European Learning Materials Award - BELMA), u kategoriji materijala za predškolce, saopštio je danas izdavač.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 25.08.2015.

13:53

Default images
kcskola.rs

Nagrada se dodeljuje prvog dana Sajma knjiga u Frankfurtu, koji se ove godine održava od 14. do 18. oktobra. Kreativni centar je već pet puta osvojio ovu nagradu - prošle godine priznanje BELMA pripalo je radnim listovima za predškolce "Veseli vrtić".

Radni listovi "Ja u vrtiću" Slavice Marković i Simeona Marinkovića namenjeni su deci od četiri do pet godina, a njihova sadržina odnosi se na prirodnu i društvenu okolinu, ono što je deci blisko i poznato - na predmete i pojave, porodicu i one koji dete okružuju u vrtiću, na biljni i životinjski svet.

Teme su usmerene ka osnovnim sferama dečjeg razvoja, a to su upoznavanje sopstvene ličnosti, razvijanje saznanja o drugima i odnosa sa njima i izgrađivanje saznanja o okolini.

Nagrade za najbolje evropske udžbenike dodeljuju Frankfurtski sajam knjiga, Međunarodna asocijacija za istraživanje udžbenika i obrazovnih medija (IARTEM) i Evropsko udruženje izdavača udžbenika (EEPG).

Svečano proglašenje pobednika tradicionalno se održava prvog dana Sajma knjiga u prostoru Obrazovnog foruma. Evropsko udruženje izdavača udžbenika (EEPG) formirano je 1991. godine, kada je obuhvatalo 12 izdavačkih kuća iz 12 evropskih zemalja. Kreativni centar postao je član ovog udruženja krajem 2005. godine, što je svojevrsno priznanje za rezultate postignute u produkciji udžbenika tokom poslednjih nekoliko godina.

Danas ovo udruženje okuplja po jednog člana iz 23 evropske zemlje, a sve te izdavačke kuće specijalizovane su za izdavanje udžbenika, obrazovne literature za nastavnike, dodatne školske literature i drugih obrazovnih materijala.

Zadatak udruženja jeste da omogući razmenu iskustava među evropskim izdavačima udžbenika, da istraži i širi informacije o razvoju obrazovanja širom Evrope, kao i da podstakne saradnju među zaposlenima u vodećim evropskim izdavačkim kućama koje objavljuju udžbenike.

Namera udruženja jeste da motiviše decu i mlade ljude, da ih uputi u mogućnosti i prednosti ostvarivanja dobre komunikacije, da ih upozori na opasnosti od predrasuda, kao i da doprinese stvaranju razumevanja i poštovanja istorijskog i kulturnog nasleđa drugih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: