"Laguna" objavljuje novu knjigu Harper Li

Američka književnica Harper Li, koja je napisala jedan od najpoznatijih američkih romana 20. veka „Ubiti pticu rugalicu“, objaviće svoj drugi roman ovog leta, nakon više od 50 godina pauze, u svojoj 88. godini.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 22.07.2015.

14:35

Default images

„Sredinom pedesetih završila sam roman 'Go Set a Watchmen' koji prati lik Skaut kao odrasle žene. Moj urednik je bio opčinjen njenim flešbekovima u detinjstvo i naterao me je da napišem roman iz ugla mlade Skaut“, navodi Li.

Tako je nastala „Ubiti pticu rugalicu“, jedna od najuticajnijih knjiga u 20. veku, koja je vremenom postala obavezno štivo u mnogim školama.

„Pošto sam bila mlada autorka, uradila sam kako mi je rečeno. Nisam shvatila da je (originalna knjiga) preživela i bila sam veoma iznenađena i oduševljena kada ju je moja draga prijateljica i advokatica Tonja Karter otkrila. Posle mnogo razmišljanja i oklevanja pokazala sam je nekolicini ljudi. Bilo mi je veoma drago kada su rekli da je vredna objavljivanja. Ponosna sam i zapanjena što će biti objavljena posle svih ovih godina“, rekla je Harper Li.

Radnja romana „Go Set a Watchman“ dešava se pedesetih godina prošlog veka u istom mestu u Alabami kao u romanu „Ubiti pticu rugalicu“. I junaci su isti kao u čuvenom romanu ali su dvadeset godina stariji. Skaut se iz Njujorka vraća u Mejkomb da poseti svog oca Atikusa. Ona se mora suočiti sa ličnim i političkim problemima dok pokušava da shvati stavove svog oca prema društvu i svoja osećanja o mestu u kojem je rođena i u kojem je provela detinjstvo.

Izdavačka kuća Laguna je u junu u novom prevodu Marka Mladenovića ponovo objavila roman „Ubiti pticu rugalicu“, koji je nagrađen Pulicerovom nagradom, pa će objavljivanje romana „Go Set a Watchman“ upotpuniti ovaj klasik svetske književnosti, a prevod je poveren Tatjani Bižić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: