Momo Kapor dobija ulicu u Beogradu

Mačvanska ulica na Vračaru, kod Hrama Svetog Save, poneće ime Mome Kapora, jednoglasno je odlučila gradska Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica.

Kultura

Izvor: Tanjug

Subota, 30.05.2015.

10:30

Default images
Foto: YouTube Screenshot

O tom predogu, donetom na inicijativu lista "Politika", izjasniće se gradski odbornici na sednici Skupštine grada 8. juna, rekao je gradski menadžer Goran Vesić za taj list.

"Verujem da će se odbornici gradske Skupštine jednoglasno izjasniti o ovoj ideji jer su i opozicioni predstavnici u Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica glasali za ovaj predlog", rekao je Vesić, a prenosi u saopštenju Gradska uprava.

Vesić dodake da će posle toga, odluka treba da se objavi u "Službenom listu grada Beograda" i onda ostaje još da se naprave ulične table.

Gradski menadžer je zahvalio "Politici" na ovoj inicijativi i izrazio nadu da će i Kaporov veliki prijatelj Zuko Džumhur dobiti "svoju" ulicu.

Kolegijum lista "Politika" podneo je 13. aprila predlog Skupštini grada da po Momi Kaporu (1937-2010), slikaru, piscu i novinaru, dobije ime jedna beogradska ulica.

Uz isticanje njegovih zasluga za prepoznatljivost "kosmopolitskog duha srpske prestonice širom planete", "Politika" je obrazložila i da šarm beogradskog života koji je najbolje iscrtavao rečima i olovkom Momo Kapor postaje jedna od najvećih znamenitosti našeg grada.

Ideju je podržala i Ljiljana Kapor, supruga velikog umetnika, koja kaže da nije ni sumnjala da će odluka komisije biti jednoglasna.

"Momo je zaslužio da neka ulica na Vračaru ponese njegovo ime. Posebno sam zadovoljna što je u pitanju Mačvanska ulica nadomak Hrama Svetog Save", rekla je ona navodeći da je Momo Kapor najveći deo života upravo proveo na Neimaru, na Vračaru.

Sa devet godina stigao je iz Sarajeva na Neimar, u Hadži Melentijevu ulicu, navela je Ljiljana Kapor i dodala da je stanovao i u Kičevskoj i u Nebojšinoj ulici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: