Lagunin književni klub o Ljosi

Lagunin književni klub organizuje četvrtu tribinu u petak, 5. juna, u kafe knjižari Delfi SKC i te večeri biće reči o životu i stvaralaštvu velikog peruanskog pisca, nobelovca Marija Vargasa Ljose sa posebnim osvrtom na roman "Grad i psi", kojim je zadobio međunarodno priznanje.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2015.

13:31

Default images
Foto: Beta/AP

Ovaj roman nije samo žučna kritika uperena protiv surovog ponašanja u grupi pitomaca Vojne gimnazije Leonsio Prado nego i direktan napad na pogrešne predstave o muškosti, o tome čemu ona služi, kao i o posledicama loše shvaćenog vojničkog obrazovanja, navode iz Lagune.

Na tribini će govoriti Gordana Mihajlović, prevodilac, Bojana Kovačević Petrović, asistent na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i Uglješa Šajtinac, pisac, a biće reči o burnom životu Marija Vargasa Ljose, o značaju romana "Grad i psi" u kontekstu latinoameričkog buma i začetka Novog romana.

Klub će razmatrati i koliko ima autobiografskih elemenata u romanu, kakva je slika vojske koju predočava pisac, po čemu je ovaj roman izraz nezadovoljstva, pobune i neslaganja sa svetom, po rečima samog autora.

Za čitaoce Vargas Ljosinog dela biće zanimljivo i na koji način pitomci iz različitih socijalnih sredina daju različite slike Perua i šta je to što književnost ovog velikog pisca čini univerzalnom, vanvremenskom i humanom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: