Nagrada PEN-a Šarli ebdou podelila kulturnu javnost

Književnik Salman Ruždi podržao je odluku američkog PEN centra da jednu od svojih nagrada daju satiričnom listu "Šarli ebdo" koji je početkom godine bio meta terorističkog napada, a šestoro pisaca koji su najavili da će u znak protesta preskočiti gala svečanost nazvao kukavicama.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.04.2015.

14:00

Default images

U mejlu AP-u Ruždi je naveo da je PEN centar uradio pravu stvar time što će odati poštu karikaturistima lista koji su ubijeni u januaru. Ruždi je bivši predsednik PEN centra, književne i organizacije za zaštitu ljudskih prava.

"Umetnici Šarli ebdoa su hladnokrvno pogubljeni jer su crtali satirične karikature, što je potpuno legitimna aktivnost. PEN ima sva prava da oda poštu njihovoj žrtvi i osudi njihovo ubistvo", naveo je Ruždi, kome su pretili smrću zbog knjige "Satanski stihovi".

Majkl Ondatje, Piter Keri i još četvoro drugih pisaca obavestilo je PEN centar da neće prisustvovati njihovoj gala večeri 5. maja kada će "Šarli ebdo" dobiti nagradu za slobodu izražavanja. Kao razlog, naveli su uvredljive karikature muslimana.

"Užasan zločin je počinjen, ali da li je to pitanje slobode govora nešto o čemu PEN Amerika ima prava da bude samopravedna?", rekao je Keri "Njujork tajmsu".

"Sve to komplikuje što je PEN naizgled slep na kulturnu aroganciju Francuske, koja ne priznaje svoju moralnu obavezu prema velikom i obespravljenom delu svoje populacije", dodao je on.

"Ovo pitanje nema nikakve veze sa zlostavljanom manjinom. Ali ima sve veze sa borbom protiv fanatičkog islama koji je dobro organizovan, dobro finansiran i koji želi da sve nas, muslimane i nemuslimane, zastraši do kukavičke tišine", napisao je Ruždi.

"Ovih šest pisaca tako su postali saputnici u tom projektu", dodao je on.

Dvostruki dobitnik Bukerove nagrade Keri rekao je da nagrada koju PEN dodeljuje francuskom satiričnom listu prevazilazi ulogu ove organizacije u zaštitu pisaca od represija režima.

Nekadašnja predsednica PEN-a Fransin Prouz na svom nalogu na Fejsbuku napisala je da je obeshrabrena potezom obično razumnog Ruždija da ih nazove saputnicima koji podržavaju islamistički džihadizam.

"Nadam se da će publici na gala večeri u PEN-u biti pokazane i one sirove i rasističke karikature koje je "Šarli ebdo" objavio, tako da znaju čemu aplaudiraju i odaju poštu", dodala je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: