Pulicerova nagrada za književnost pripala Entoniju Doru

Entoni Dor je u Parizu sa jedanaestogodišnjim sinom jeo sladoled kada je saznao da je za roman "Sva svetlost koju ne vidimo" dobio Pulicerovu nagradu za književnost.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 21.04.2015.

12:19

Default images

Dobitnik Pulicerove nagrade za 2015. godinu proglašen je u ponedeljak posle podne na Univerzitetu Kolumbija. U užem izboru bili su Ričard Ford sa zbirkom priča "Let Me Be Frank with You", Lejla Lalami sa romanom "The Moor's Account" i Džojs Kerol Outs sa zbirkom priča "Lovely, Dark, Deep".

Žiri za dodelu Pulicerove nagrade naveo je u obrazloženju da je Dorov roman "maštovito i složeno" delo koje istražuje "ljudsku prirodu i kontradiktornu moć tehnologije".

Roman "Sva svetlost koju ne vidimo" pre nekoliko meseci bio je i u najužem izboru za prestižnu američku nagradu National Book Award. To je priča o dvoje mladih ljudi - slepoj Francuskinji i nemačkom vojniku - zahvaćenih vihorom Drugog svetskog rata, koji nastoje da sačuvaju humanost, razum i smislenost svojih života u opštem paklu koji je oko njih.

U obrazloženju se još navodi da u Dorovom romanu čitamo niz "kratkih, stilizovanih poglavlja" inspirisanih "strahotama Drugog svetskog rata". Roman je odmah po objavljivanju postigao neverovatan uspeh.

Bio je 49 nedelja na listi bestselera New York Timesa i prodat je u više od 1,6 miliona primeraka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: