"Double Falsehood" je ipak Šekspirov komad

Komad "Double Falsehood" koji je 1728. objavio čovek koji je tvrdio da je zasnovan na izgubljenom Šekspirovom komadu, što je tada odbačeno kao prevara, možda zaista i jeste Šekspirov, tvrde stručnjaci.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 12.04.2015.

12:41

Default images
Wikipedia

Stručnjaci Univerziteta Teksas obavili su sofisticiranu studiju komada "Double Falsehood" korišćenjem softvera za analizu teksta koji stvara "psihološki potpis" autora.

"Ubeđen sam da je Šekspir direktno učestvovao u pisanju 'Double Falsehood'. Siguran sam 97 posto", rekao je psiholog Džejms Penibejker, jedan od autora studije objavljene u žurnalu Psychological Science.

"Double Falsehood" objavio je stručnjak za Šekspira, Luis Teobald koji je tvrdio da je zasnovan na Šekspirovim tekstovima koji su kasnije uništeni u požaru. Mnogi stručnjaci smatrali su da je tekst zapravo Teobaldovo delo koje je on pokušavao da provuče kao Šekspirov izgubljeni komad "The History od Cardenio", piše Rojters.

Debata o poreklu komada ponovo je otvorena 2010. kada je stručnjak za književnost Notingem univerziteta Brean Hamond rekao da je uveren da je komad Šekspirov. Penibejker i još jedan psiholog sa teksaškog Univerziteta Rajan Bojd proučili su 33 Šekspirova komada, 12 Teobaldovih i devet Džona Flecera, Šekspirovog povremenog saradnika.

Tekstovi su analizirani po upotrebi zamenica, članova i predloga, kao i reči koje su korišćene za emocije, porodicu, senzornu percepciju, religiju. Na taj načinu su stručnjaci formirali "psihološki potpis" svakog autora.

"Pronašli smo da se profil ovog komada blisko poklapa sa Šekspirovim psihološkim profilom, a neki delovi su bliski Flečeru", rekao je Bojd. "Zaista, postoji samo mala sličnost sa Teobaldom, tolicka da je praktično nemoguće da ga je on napisao", dodao je on. Penibejker dodaje da je Teobald bio "sređen, struktuisan, detaljan i rigidan" i njegov jezik odgovara tom profilu.

"Autor 'Double Falsehood'-a bio je prilično društven, opušten i obrazovan, kao Šekspir", naveo je on. Bojd ne očekuje da će ovime debata biti završena. "Siguran sam da nikakvi dokazi neće sprečiti ljude da raspravljaju o tome ko je zapravo napisao tekst. S tim u vezi, mislim da je ovo prilično ubedljivo", rekao je Bojd.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: