Do kraja 2015. novih 157. Glasnikovih izdanja

Vršilac dužnosti direktorke Službenog glasnika Jelena Trivan predstavila je danas novi uredjivački kolegijum tog preduzečha i najavila objavljivanje 157 novih izdanja i otvaranje najmanje 30 knjižara do kraja godine.

Kultura

Izvor: Beta

Četvrtak, 09.04.2015.

15:40

Default images
Foto: Beta

Trivan je novinarima rekla da je za dva meseca broj Glasnikovih službenih izdanja povećan za 52 odsto, a prodaja knjiga za 26 odsto, što predstavlja dokaz da javna preduzećga nisu paraziti i potrošači dobara, već da mogu odgovorno i komercijalno da posluju.

"To je dokaz da javna preduzeća mogu biti pokretač privrede i da otvaraju nova radna mesta i da kultura nije trošak društva i da može obavljati prosvetiteljsku delatnost ne donacijama, nego sopstvenim proizvodom", rekla je Trivan.

Službeni glasnik uplatio je od početka godine u budžet Srbije dva puta dobit od prodaje izdanja i time se svrstao u četiri javna preduzeća od kojih država ima prihod, od stotina hiljada koliko posluje u Srbiji.

"Očekujem da ćemo ovu godinu završiti u plusu, sa 157 novih izdanja i vraćenim ugledom Službenog glasnika", rekla je Trivan i dodala da će doživeti kao lični neuspeh ako Glasnik ne bude proglašeno za izdavača godine na Beogradskom sajmu knjiga u oktobru.

Ona je obećala da će Službeni glasnik biti ozbiljna konkurencija celoj izdavačkoj delatnosti u Srbiji i dodala da će to preduzeće braniti srpsku kulturu od kiča i šunda, a dokazaće da prestižna dela književnosti i nauke mogu biti čitljiva i privlačna ljudima.

Trivan je danas predstavila članove uredjivačkog kolegijuma Gojka Tešića, Svetislava Basaru, Gorana Petrovića, Vladimira Kecmanovića, Branka Kukića i Jovicu Aćina, kao i direktora izdavačkog sektora Petra Arbutinu.

Novi urednici obavljali su te dužnosti do 2013. godine, kada su smenjeni odlukom prethodnog vršioca dužnosti Službenog glasnika Radoša Ljušića, a na poziv Jelene Trivan vratili su se u uredjivački kolegijum.

Gojko Tešić rekao je da je ta "ekipa" vraćena u društvo onih koji su posvećeni svom poslu, a najavio je da će u Službenom glasniku uredjivati dela književne teorije i da će iz te oblasti do kraja godine biti objavljeno 12 knjiga, umesto 40.tak kao ranijih godina.

Jovica Aćin rekao je da je naklonjen prevodjenim delima, jer je uveren da srpska kultura postaje deo sveta kroz tu razmenu ideja i komunikaciju sa drugima.

U ediciji koju će on uredjivati, uskoro će biti objavljena knjiga o zaverama i drugo delo o toleraniciji, kako je dodao, više nego dragocene knjige koje vredi pamtiti.

Svetislav Basara najavio je da će se u Službenom glasnik baviti srpskom i evropskom tradicijom, kao i najnovijim tendencijama, a u ovoj godini najvažniji poduhvat biće zbornik posvećen Vuku Karadžiću.

Goran Petrović rekao je da će Službeni glasnik do maja 2016. objaviti knjigu "Zlatni presek", povodom 172. godišnjice i obnove Narodnog muzeja u Beogradu, a to izdanje biće štampano i u prevodu na engleski jezik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: