Druga tribina Laguninog književnog kluba o Saramagu

U petak, 3. aprila od 18 sati u Delfi Caféu biće održana druga tribina Laguninog književnog kluba.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 01.04.2015.

10:18

Default images

O stvaralaštvu portugalskog nobelovca Žozea Saramaga i knjizi „Kain“ govoriće Jasmina Nešković, prevoditeljka njegovih dela na srpski jezik, Ljiljana Šop, književnica, Milena Vladić Jovanov, profesorka na Univerzitetu u Beogradu i književna kritičarka, i Vule Žurić, književnik.

„Kain“ je poslednji završeni roman Žozea Saramaga kojim se ovaj veliki pisac još jednom vratio verovatno omiljenoj temi religije i Boga. Knjiga je razmišljanje o biblijskom junaku Kainu, „koji jeste ubio svog brata (Avelja) ali koji za mene ne može da bude viđen kao oličenje zla“, rekao je Saramago. Kain je u Bibliji predstavljen kao prvi ubica u istoriji, pošto je iz ljubomore ubio mlađeg brata Avelja. Saramago će jetko pokuditi biblijski mit o spasavanju sveta i alegoriju o Nojevoj barci.

Na tribini će biti reči o tome zašto Saramago ima sopstvena pravopisna pravila i šta nam time poručuje, da li je svojim idejama i angažovanošću učinio svet boljim mestom; govorićemo i o njegovom neobičnom književnom putu, o tome da li se Saramago kao romanopisac razlikuje od Saramaga – pisca drame ili poezije, da li je njegova knjiga „Kain“ manifest ateizma i dr.

„Kain“ će do 3. aprila, tj. do tribine, biti na popustu od čak 30% u svim knjižarama Delfi i Laguninom klubu čitalaca u Resavskoj 33.

Svi posetioci tribine na poklon će dobiti izuzetnu publikaciju „Saramago – U prvom licu“, koju je priredila Jasmina Nešković, verovatno najbolji poznavalac Saramagovog dela u našoj zemlji. Takođe, svi zainteresovani mogu poslati svoje mišljenje (3500 karaktera) o knjizi „Kain“ na mail adresu književniklub@laguna.rs.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: