Saša Radojčić dobitnik Disove nagrade

Pesnik iz Sombora Saša Radojčić dobio je "Disovu nagradu" za 2015. godinu, a nagrada će mu biti uručena 29. maja u Čačku, saopštio je danas žiri.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 05.03.2015.

14:39

Default images

Odluku o laureatu su jednoglasno usvojili predsednik žirija književni kritičar Vasa Pavković i članovi žirija - profesor Filozofskog fakulteta u Nišu Goran Maksimović i profesor Filzofoskog fakulteta u Novom Sadu Đorđe Despić.

Radojčić je rođen 1963. godine, pored poezije , bavi se i književnom kritikom i prevođenjem, objavio je do sada šest zbirki poezije, četiru teorijske studije i dve zbirke oglreda i kritika, za koje je dobio nagrade "Branko Ćopić", "Đura Jakšić", "Lenkin prsten" i "Milan Bogdanović". Inače, Radojičić predaje filozofiju umetnosti na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

"Disova nagrada", koju svake godine dodeljuje Gradska biblilioteka i Grad Čačak, u okviru pesničke manifestacije "Disovo proleće", biće dodeljna ovogodišnjem dobitniku na završnoj svečanosti te manifestacije 29. maja u Čačku. Nagrada se sastoji od plakete sa Disovim likom, novčanog dela, koji ove godine iznosi 167.000 dinara i knjige sa izabranim pesmama dobitnika koju štampa Gradska biblioteka.

Ovogodišnja manifestacija "Disovo proleće" koju Gradska biblioteka organizuje u čast poezije Vladislava Petkovića Disa (1880-1917) počinje 10. marta i traje do 29. maja. U okviru programa biće održano više književnih večeri i koncerata, likovna izložba "Prolećni anale", nekoliko tribina posvećenih znamenitim ličnostima iz Čačka koji su učestvovali u Prvom svetskom ratu, kao i naučni skup posevećen poeziji Branka V. Radičevića (1925 - 2001), povodom 90 godina od njegovog rođenja na kome će učestvovati 15 književnih kritičara.

Disovo proleće finansira Grad Čačak, a ove godine iz gradskog budžeta izdvojeno je 900.000 dinara za tu manifestaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: