Predstavljanje knjige Enesa Halilovića u SKC-u

U sredu 25. marta u maloj sali Studentskog kulturnog centra u Beogradu, Enes Halilović će predstaviti svoju knjigu "Zidovi".

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.03.2015.

13:55

Default images
Foto: Tanjug

Na promociji učestvuju: Jana Aleksić, Dušan Stojković i autor.

„Zidovi su svuda oko nas. Pišem o zidovima iz realnog sveta, ali i o zidovima koji stanuju u našoj svesti, o zidovima koji se ruše i koji se dozidavaju. Dakako, pišem o istorijskim zidovima koji imaju civilizacijski značaj, pa samim tim, i simboličku težinu i kulturološku dimenziju. Ogromni su zidovi oko ljudi, ali čini se da su još veći oni u ljudima.

Pojedinac ima zid prema pojedincu, a kolektivitet podiže zid prema kolektivitetu. Nespremni smo da čujemo jedni druge. Današnji čovek uglavnom nema sluha ni za gladnog komšiju, ni za žedno dete koje umire negde u Iraku ili Etiopiji. Današnji čovek gleda kratke vesti i dugotrajne zabavne emisije i tako je načinjen zid između čoveka i čovečnosti.

Rađamo se humani, a umiremo sebični. Siromašni plaćaju kamatu bogatima, siromašni podmićuju bogate, siromašni gledaju programe na kojima su prikazani bogati snobovi koji se igraju života, i niko da sruši zid podignut između tih dvaju grupacija. Političke ideologije su atrofirale. Građanin je sahranjen, a oživljen je potrošač! Slobodan je onaj koji poruši zidove u sebi.”

Enes Halilović, pripovedač, romansijer, pesnik i dramski pisac, rođen u Novom Pazaru, povodom zbirke pesama „Zidovi“, za koju je dobio nagradu „Meša Selimović“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: