166. list Miroslavljevog jevanđelja u Beogradu

Originalni 166. list Miroslavljevog jevanđelja, koji se od polovine 19. veka čuva u Nacionalnoj biblioteci Rusije u Sankt Peterburgu, izložen je od danas do 5. aprila 2015. godine u Muzeju Vuka i Dositeja u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 08.03.2015.

19:45

Default images
Foto: Beta / Emil Vas

Ministar kulture Ivan Tasovac rekao je otvarajući izložbu da taj list nikada nije bio bliži svome originalu koji se čuva u Narodnom muzeju u Beogradu, udaljenom samo nekoliko stotina metara.

"To je jedinstvena prilika da naša generacija prvi put vidi tu nedostajuću stranicu a imam osećaj da time otvaramo i novu stranicu u kulturnoj saradnji Srbije i Rusije", rekao je Tasovac.

Ministar kulture Rusije Vladimir Medinski rekao je da je izložba poruka da se ne zaboravi da Srbi i Rusi imaju zajedničke korene i zajedničko nasleđe.

"Velika je simbolika i poruka koju nam danas iz drevnog doba šalje pisar, da se uvek sećamo svojih pravoslavnih hrišćanskih korena i da su naši dedovi bili braća", rekao je Medinski.

Generalni direktor Nacionalne bibliotke Rusije Anton Lihomanov izjavio je da 166. stranica iz Jevanđelja nije samo jedan list dokumenta iz 12. veka nego zajedničko kulturno nasleđe Srbije i Rusije.
Foto: Beta / Emil Vas
Lihomanov je rekao da je ta stranica, povodom izložbe u Beogradu, predstavljena i na sajtu ruske Nacionalne bibilioteke.

Direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković rekla je da je 166. stranica Miroslavljevog jevanđelja prvi put u Srbiji od kako je uzeta iz manastira Hilandar pre 170 godina.

Prema njenim rečima, izlaganje tog dokumenta u Beogradu jedinstven je događaj i emotivni doživljaj za srpsku kutluru.

Arhiepiskop i naučnik Porfirije Uspenski posetio je 1845/46. godine manastir Hilandar na Svetoj gori i fasciniran izgledom Miroslavljevog jevanđelja isekao 166. list i odneo ga u Rusiju.

List je od 1846. do 1883. godine čuvan u Kijevu, a nakon toga prenet je u Imperatorsku javnu biblioteku, danas Nacionalnu biblioteku Rusije u Sankt Peterburgu, gde se i trenutno nalazi zaveden kao "List iz Miroslavova evangelia F.p.I.No.83" u zbirci Porfirija Uspenskog.

Na tom listu nalaze se čtenija za 7. (20.) januar, praznik Svetog Jovana Krstitelja, ukrašena inicijalom sa likom Vavilonske bludnice, metaforom za ženu cara Iroda, Irodijadu, koja je od muža tražila glavu tog svetitelja.

Muzej Vuka i Dositeja otvoren je svakog dana, osim ponedeljkom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: