Dobro došli u Lagunin književni klub

U želji da predstavi nagrađivane naslove i značajne autore, da podstakne razgovore o stvaralaštvu vodećih svetskih pisaca i da razgovore o knjigama vrati u knjižaru, izdavačka kuća Laguna pokreće Lagunin književni klub.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 25.02.2015.

13:50

Default images
Foto: Thinkstock

U poslednjih nekoliko godina Laguna sve više objavljuje dela nagrađivanih pisaca, nobelovaca, pisaca nagrađenih Pulicerovom i Bukerovom nagradom, domaćih pisaca nagrađenih Ninovom nagradom, nagradom “Meša Selimović”, nagradom “Neven”… ali i pisaca koje očekuju veliki književni dometi.

Na tribinama koje će biti organizovane u okviru Laguninog književnog kluba u Delfi Caféu u SKC-u, posetioci će se bliže upoznati sa stvaralaštvom Mo Jena, Toni Morison, Vilijema Goldinga, zatim Jua Nesbea, Dejvida Mičela, Čimamande Ngozi Adiči, Amosa Oza i drugih nagrađivanih svetskih pisaca.

Lagunin književni klub ostvariće misiju samo ako čitaoci dođu u što većem broju i aktivno učestvuju. Laguna će omogućiti popust od 30 odsto na knjigu o kojoj će se tog meseca pričati u knjižarama Delfi i Laguna, a svakog prvog petka u mesecu u knjižari Delfi u SKC-u, počevši od 6. marta, sledi staro dobro okupljanje u knjižari i razgovori uživo. Ideja je da se stvori klub ljubitelja lepe književnosti, klub različitih mišljenja i debata, klub pitanja i traženja odgovora.

Svi zainteresovani moći će da napišu književnu kritiku o romanu koji je tema tribine i tekst od 3.500 karaktera (sa razmacima) pošalju na adresu knjizevniklub@laguna.rs, a najbolji tekst biće objavljen u najstarijem srpskom nedeljniku.

Za početak - Mo Jen

Tema prve tribine koja će se održati u petak, 6. marta, u Delfi Caféu u SKC-u od 18 sati, jeste stvaralaštvo kineskog nobelovca Mo Jena i njegov roman “Umoran od života i smrti”.

Otkad je dobio Nobelovu nagradu, svet se s većom pažnjom posvetio njegovom stvaralaštvu. Čitaoci u Srbiji imaju priliku da upoznaju dela ovog pisca zahvaljujući izdavačkoj kući Laguna koja je objavila njegove memoare “Promena” i romane “Žabe”, “Priče o crvenom sirku” i “Umoran od života i smrti”, verovatno njegov najkontemplativniji roman.

Spoj narodnih predanja, istorije i savremenog, nesputan jezik, bogatstvo mašte i humora samo su neke od odlika Mo Jenovog književnog stila. Čime je to “čovek koji ćuti”, što u prevodu znači njegovo ime, zaslužio Nobelovu nagradu i kako se njegovo stvaralaštvo ogleda u bliskosti sa komunističkim režimom Kine, samo su neke od tema kojima ćemo se baviti na prvoj tribini Laguninog književnog kluba.

U tome će vodeću reč imati prevodioci njegovih dela na srpski jezk i profesori univerziteta Zoran Skrobanović i Ana Jovanović, književnica Ljubica Arsić, filmski kritičar Miroljub Stojanović, ali i svi koji žele da saznaju i podele nešto više o zvanično prvom Kinezu koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost.
Pozivamo vas da postanete deo Laguninog književnog kluba, da ponesete svoje utiske o knjigama i podelite ih sa učesnicima. Vidimo se u Delfi Caféu u SKC-u u petak, 6. marta od 18 sati. Detaljnije informacije potražite na sajtu www.laguna.rs.

Portal B92 i Laguna, u želji da vas što bolje pripreme za tribinu, poklanjaju vam tri primerka knjige “Umoran od života i smrti” Mo Jena.

-- Pokloni su već podeljeni. Dobitnici su o preuzimanju nagrada obavešteni putem mejla. --

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: