"Kiš nas podseća da patnja ima dublji smisao"

Povodom 80 godina od rođenja Danila Kiša, književni kritičar i književnik Gojko Božović gostovao je u Vestima u 16h na B92.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 22.02.2015.

16:43

Default images
Foto: printscreen

“Mnogo toga se promenilo od vremena kada je on pisao. Ostalo je samo poverenje u književne vrednosti koje je Kiš postavio” rekao je on

Iako se menjaju pogledi na svet, ne postoji nijedna generacija pisaca koja se nije odredila prema Kišovim delima, ocenio je sagovornik B92, dodavši da je nekada u središtu njihove pažnje bila “Grobnica za Borisa Davidoviča”, dok se sada daje prostor i drugim njegovim knjigama.

“Nadam se da imamo novog Kiša. Imamo nove zanimljive pisce koji nas uzbuđuju svojim temama. Ipak, književnost koja je nekada bila važan činilac, sada je potpuno marginalizovana. Piscima je danas teže nego ikada da oblikuju svoju poziciju i upravo zbog toga su važna Kišova dela. On nas podeća da književnost mora da govori o važnim temama i pokaže da ljudska patnja ima dublji smisao”, rekao je Božović.

On je podsetio da je Kiš bio protiv trendova i opštih mesta u književnosti i da je za nas zrnce razuma koje nas podseća da ne udovoljavamo trendovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: