Kič kao „vitalni činilac globalizma“

Izdavačka kuća „Arhipelag“ za kraj 2014. godine sačuvala je za svoje čitaoce novu knjigu Vide Ognjenović, zbirku eseja „Visoka voltaža“.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 31.12.2014.

16:19

Default images

Nova knjiga Vide Ognjenović donosi eseje o kulturi i književnosti u doba globalizacije i zabave, o velikim piscima našeg vremena, o ključnim srpskim i jugoslovenskim glumcima druge polovine XX veka i naših dana, kao i o dvojici modernih Argonauta koji su na čudesan način, dostojan najvećih zapleta moderne istorije, spasili rusku avangardu od političkih i policijskih progona i zabrana.

Govoreći o kulturi i književnosti u doba globalizacije, Vida Ognjenović pokazuje da je moderno doba postalo, pre svega, doba beskrajne zabave u kome se kič pokazuje kao „vitalni činilac globalizma“.

Otuda u modernom vremenu, naglašava Vida Ognjenović, traje stalni spor između dva koncepta života i kulture. Jedno je koncept „male prodavnice retkosti“, dok je drugo koncept „sveta kao tržnog centra“ i „velike robne kuće“ u kojoj nisu važna pojedinačna ostvarenja ni autorske osobenosti, pa ni stvarne potrebe savremenika, već samo veliki brojevi proizvodnje i prodaje.

U nekoliko eseja u knjizi „Visoka voltaža“ raspravlja se o internetizmu i oglašenoj krizi čitanja, pri čemu Vida Ognjenović zastupa uverenje da čitanje, uprkos svemu, ostaje „iskušavanje beskonačnosti“ i prostor za osvajanje slobode.

Čitaoce će posebno pleniti eseji posvećeni piscima, glumcima, umetnicima, značajnim savremenicima ili velikim figurama iz kulturne istorije. Junaci ove knjige su Danilo Kiš i Mirko Kovač, Borislav Mihajlović Mihiz i Ljubomir Simović, Mira Stupica, Olivera Marković i Ksenija Jovanović, Zoran Radmilović, Petar Banićević i Slobodan Aligrudić, Petar Kralj i Mira Banjac, Đurđija Cvetić i Svetlana Bojković, Predrag Ejdus i Miki Manojlović, Ognjenka Milićević i Marina Helman Čuturilo, Zoran Đinđić i Dragoljub Mićunović, Klaudio Magris i Milo Dor.

Na poseban način junaci ove knjige postaju Jovan Sterija Popović, Mokranjac, Milica Stojadinović Srpkinja ili Anka Obrenović, ali i gradovi kao što su Sremski Karlovci i Budva.

U ovim strasnom i inspirativno pisanim esejima govori se o vrednostima koje su u modernim vremenima oblikovane u književnosti i pozorištu, na fimu ili u arhitekturi, teoriji umetnosti ili u muzici, u građanskom angažmanu ili u javnom životu. Otuda su eseji u knjizi „Visoka voltaža“ neskrivena pohvala retkostima u kulturi i umetnosti.

Nastajali u poslednjih nekoliko godina, eseji Vide Ognjenović u knjizi „Visoka voltaža“ pisani su u ključu pripovedanja i čitaju se kao uzbudljive priče.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: