"Snežna kraljica" prvo u Srbiji, pa u SAD

Oštra konkurencija za svakog čitaoca naterala je izdavače da međunarodno poznate pisce prevedu što pre. To je slučaj i sa Arhipelagom koji je već za Sajam knjiga priredio najnoviji roman Majkla Kaningema “Snežna kraljica”, tri meseca nakon američke premijere.

Kultura

Izvor: Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 23.11.2014.

10:40

Default images

Kaningem važi za jednog od najboljih živih pisaca angloameričkog područja. Iza sebe ima šest romana, od kojih je svima najpoznatiji "Sati". Upravo mu je taj roman doneo Pulicerovu nagradu i nagradu PEN/Fokner, a pražen je i izuzetno uspešnom, višestruko nagrađivanom filmskom ekranizacijom u režiji Stiven Daldrija.

Arhipelag je mudro iskoristio kontakt sa piscem, kome je pre tri godine objavio roman "Dok ne padne noć," da obezbedi autorska prava za novo delo čim je to bilo moguće. Tako je Srbija među prvim zemljama u svetu koja ima prevod "Snežne kraljice", romana za koji je kritičar "Njujork tajmsa" napisao da je” lepa i tragična povest o ljubavi”.
To što je ljubav uzvraćena, kao u slučaju glavnih junaka Tajlera i Bet, nije manje tužna, jer Bet polako umire od raka jetre. Uz to, Tajlerov mlađi brat Beret, koji je gej, pati od neuzvraćene ljubavi, zato što se zaljubio u mladog dečka svoje sredovečne poslodavke.

Priča ovo troje Njujorčana započinje jednog novembarskog dana a njihov bedni stančić u jednom od siromašnih predgrađa je prekriven snegom kako bi se potcrtala hladnoća koja ih i spolja i iznutra okružuje.

Tajlera, muzičara, koji radi kao barmen da bi obezbedio novac potreban za lečenje njegove voljene Bes, muči i to što će "najgori predsednik koji je Amerika ikada imala - Džordž Buš" biti ponovo izabran. Sve troje, pogotovo Beret koji je važio za vunderkinda i diplomirao je na čuvenom Univerzitetu Jejl da bi završio kao prodavac konfekcije, svesni su da je Buš uništio američku privredu i da će se to propadanje nastaviti njegovim ponovnim izborom. Ipak, sve troje su nemoćni da to spreče i tako se njihovo opšte stanje pogoršava jer nigde ne vide izlaz koji bi im doneo boljitak na bilo koji način.

Kaningem, koji danas predaje kreativno pisanje na Jejlu, posvećuje značajan deo vremena proučavanju istorije književnosti. To ga je i motivisalo da napiše "Sate", roman inspirisan kako likom tako i delom Virdžinije Vulf, jer je ta književnica uz pesnika Volta Vitmena među njegovim omiljenim piscima.

Njegovi romani su prevedeni na sve velike svetske jezike ali izgleda da on radije priređuje knjige poezije Vitmena nego da zgrće pare kao pisac. Upravo zbog toga se svako njegovo novo delo, kao što je slučaj i sa "Snežnom kraljicom", dočekuje kao kulturni događaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: